Så smutsigt är centrum

Nu ska kommunen ta reda på hur nerskräpat centrum är.
Svaret kommer först om två månader men Kuriren kan inte vänta.

Luleå2012-08-17 06:00

Luleå blir den tolfte kommunen i landet som genomför en mätning av skräpet genom metoden framtagen av stiftelsen Håll Sverige rent och Statistiska centralbyrån (SCB).

Förenklat går det till så att ett datorprogram slumpmässigt väljer ut 200 punkter inom ett område som sträcker sig mellan Prästgatan till Tullgatan och norra och södra hamn. Varje punkt är en yta på tio kvadratmeter och ligger efter gång- och cykelbanor i de mest centrala delarna av tätorten.

Planering av papperskorgar
Parkarbetarnas uppgift kommande två veckor blir att räkna skräpet inom den ytan.

- Resultatet kan användas som underlag när vi planerar var papperskorgarna ska ligga, hur många det ska vara och behovet av städning, säger Sara Svensson, sektionschef park och natur vid tekniska förvaltningen.

Förra året genomfördes samma undersökning i tio andra städer, bland annat Umeå. Snittet för alla städerna var 6,34 skräpartiklar per tio kvadratmeter. Trots att det var första gången Umeå var med i undersökningen var de klart bäst med 2,51 skräpartiklar per tio kvadratmeter.

Om Luleåborna kommer kunna skryta med samma låga resultat är mer osäkert. I alla fall enligt Kurirens eget stickprov.

Utförandet av testet gjordes helt enligt den mall som kommunens anställda fått. Men i stället för 200 punkter nöjde vi oss med två på förhand utvalda punkter och mätte skräpmängden.

Artiklar intill skräpkorgar
Vid korsningen Storgatan/Hermelinsgatan påträffades 13 artiklar inom ytan. Sju av dessa var cigarettfimpar, tre utkastade snusprillor, ett cigarettpaket, ett papperskvitto, och ett tuggummi.

På gångvägen genom parkområdet Floras kulle fann undertecknad fem fimpar, två prillor och en pappersbit. Noterbart är att den ytan var i direkt anslutning till en skräpkorg.

Skulle den mängden skräp gälla även resten av staden skulle det innebära ett snitt på 10,5 skräpartiklar var tionde kvadratmeter. Men så återstår det ju 198 punkter att undersöka.

- Det ska bli roligt att göra det här och spännande att se resultatet, säger Lena Johansson, en av två parkarbetare som utför undersökningen.

Mycket fimpar
Är Luleåborna bra eller dåliga när det kommer till nedskräpning?

- Alltså, jag tycker att de flesta är ganska bra för vi har i princip fulla papperskorgar varje dag. Men det är framför allt mycket fimpar som kastas på backen så många kan bli ännu bättre. Jag tror ändå att den här undersökningen kommer visa att vi har en ganska ren stad, säger hon.

I oktober-november kommer det definitiva svaret.

andre.samuelsson@kuriren.com

Nedskräpning är när man med uppsåt eller av oaktsamhet kastar eller lämnar skräp efter sig utomhus, på en plats som allmänheten har tillträde.

Döms man för nedskräpning i Sverige ses det som ett brott mot miljöbalken och kan ge böter till fängelse i högst ett år.

Av 22 anmälda brott i Luleå kommun under 2011, dömdes en person till böter för nedskräpning. Mannen hade kastat en flaska i marken mitt framför ett par poliser. Totalt redovisades fyra ärenden till åklagaren, ett har lagts ner - två är fortfarande öppna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om