Så slipper du oväntat besök

Tjuvarna tar inte semester bara för att du gör det. Många passar i stället på, då folk är bortresta och husen står tomma. Med enkla medel kan du dock slippa drabbas av oväntade och ovälkomna besök.

LULEÅ2007-07-25 06:00
Att komma hem och mötas av uppbrutna dörrar och länsade skåp kan bli ett tråkigt slut på en härlig semester.
Enligt säkerhetskonsulten Lars Asklöf kan tjuvar dock kartlägga folks semester väldigt väl och veta exakt när någon är borta.
- Har man inte sett till att postlådan töms och att gräset klipps så märks det väldigt snabbt ifall ett hus står öde, säger han.

Avancerat och planerat
Förr skedde spontaninbrotten i större utsträckning, man stal för att sälja vidare och kunna köpa sig mat och prylar för pengarna. I dag är det mest planerade brott, ofta kan det handla om stora ligor. Tjuvarna är främst ute efter pengar, smycken och datorer.
- En del stjäl också gamla datorer. Försäkringsbolagen ser sedan till att ersätta dessa med nya, fina datorer, som tjuvarna i sin tur också stjäl. Så pass avancerat kan det vara i dag, förklarar Lars Asklöf.
Det bästa sättet att skydda sig mot otrevliga överraskningar då man kommer hem från semestern, är att investera i bra lås och bra larm. Många entrédörrar har redan detta, men Lars Asklöf menar att det inte räcker eftersom tjuven är minst benägen att ta sig in där.
- 90 procent av alla inbrott sker på baksidan av huset, där det är lite mer skyddat. Därför måste man se till att skaffa bra lås på altandörrar, källardörrar och fönster även på baksidan, vilket man även kan komplettera med ett bra larm.

Goda grannar kan hjälpa
Det bästa är om larmet är kopplat till en bevakningsfirma som kan rycka ut på en gång. Larm fyller dock inte alltid den funktion som många kan tro.
- Det tar tre till fem minuter för en tjuv att hitta vad de vill ha. Man ska vara medveten om att ett larm inte skyddar huset, det talar bara om att någon kommit in. Är det ingen som hinner rycka ut till platsen fyller larmet ingen funktion, säger Lars Asklöf.
I dag finns det flera olika typer av säkerhetssystem ute i handeln, exempelvis videoövervakning med inspelning. Lars Asklöf menar dock att de mest verkningsfulla råden är att helt enkelt se till att tömma brevlådan och klippa gräset.
Han rekommenderar också grannsamverkan, att grannar tillsammans kan se till att huset ser bebott ut medan man är borta. Att ställa ut en cykel och flytta runt saker på gården är några enkla exempel.
- Det kan också vara bra att ha ytterbelysning med rörelsevakt, som tänds så fort något rör sig utanför huset. Detta kan skrämma bort tjuvarna och få dem att känna sig iakttagna, säger Lars Asklöf.

Bostadsinbrotten minskar
Under det första halvåret i år har polisen i Norrbotten fått in sammanlagt 71 anmälningar om inbrott i villor, radhus och lägenheter. Det är fyra fler än samma period förra året men betydligt färre än 2004, då 89 inbrott anmäldes under första halvåret.
Statistik från Brå, brottsförebyggande rådet, visar att antalet anmälda bostadsinbrott har minskat de senaste åren. 2006 anmäldes 15.000 bostadsinbrott i hela landet, vilket är den lägsta siffran på 30 år och en minskning med tio procent jämfört med 2005.
I Norrbotten anmäldes de flesta bostadsinbrotten i fjol under april och december månad, då vardera 19 anmälningar gjordes. I juni förra året anmäldes 13 fullbordade bostadsinbrott, i juli gjordes 14 anmälningar och i augusti 15 stycken.
Tips så håller du tjuven borta
Satsa på bra lås och bra larm på fönster och dörrar, även på baksidan av huset.
Be grannarna flytta runt saker ute på gården.
Töm brevlådan.
Klipp gräset.
Sätt timer på lamporna inomhus.
Skaffa ytterbelysning med rörelse detektor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om