Så slår bakterieutbrottet mot länet • Nystedt: "Kraftig ökning"

Det sker en kraftig ökning av mykoplasma, en bakterie som kan orsaka lunginflammation. "Man ska alltid ha respekt för alla luftvägsinfektioner", säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare på Region Norrbotten.

Smittskyddsläkare Anders Nystedt säger att norrbottningarna inte behöver vara orolig för mykoplasmautbrottet men att man ska ha respekt.

Smittskyddsläkare Anders Nystedt säger att norrbottningarna inte behöver vara orolig för mykoplasmautbrottet men att man ska ha respekt.

Foto: Petra Alvstrand

Luleå2024-10-22 06:00

Sverige står inför det största mykoplasmautbrottet på flera år, rapporterar TT. Bakterien kan orsaka feber, huvudvärk, ont i halsen och torrhosta. Den sprids ofta bland unga.

Anders Nystedt har färska siffror på att utbrottet märks tydligt även här.

Mellan 1 januari och 21 oktober 2023 var det fyra fall i länet. Samma period 2024 är det 190 fall, visserligen tas det fler prover i år men ökningen är större än så.

Statistiken kommer utifrån provsvar i labb, då sjukdomen inte omfattas av anmälningsplikt.

– Så vi har inte så bra koll på den, säger Anders Nystedt.

Dock kan han konstatera att ökningen är ganska stor. 

– Mykoplasma beter sig på det här viset, vissa säsonger får vi mer. Det har vi sett förut. Det är inget tvivel om att det här är orsakat av det vi kallar för immunskulder efter pandemin. Alla höll sig inomhus och hostade inte på varandra, det spreds lite luftinfektioner och immuniteten har gått ner och då blir det lättare att bli smittad, säger han.

undefined
Anders Nystedt ger råd till norrbottningarna i tider av bakterieutbrott: undvik att träffa andra om du känner symtom, tvätta händer och håll avstånd.

I vissa län har det förekommit allvarligare fall med hjärninflammation som följd, där patienter behövt vårdas på intensivvårdsavdelningen. Något sådant fall verkar inte har förekommit i Norrbottens län, här handlar det om luftrörskatarr och lunginflammation.

Vidtar ni några åtgärder?

– Nej, egentligen inte. Men jag är glad att media skriver en artikel om det här. Då blir norrbottningarna medvetna om att det förekommer, säger Anders Nystedt.

Ska man som norrbottning vara orolig, med tanke på det som rapporteras?

– Jag tycker väl kanske inte det. Men man ska alltid ha respekt för alla luftvägsinfektioner. Är du själv smittad, låt bli att smitta andra. Det man kan säga är att mykoplasma kan vara väldigt jobbigt för elitidrottsmän. Ofta tappar man mycket kondition, jag vet elitidrottare som brukar säga att säsongen är över. Det är inte som att trampa igång efter en vanlig förkylning.

Sedan nämner Nystedt några saker som kan vara bra att tänka på i tider då bakterier sprids. Ord som smittskyddsläkaren sagt många gånger förr:

– Har man svåra luftvägsinfektions-symtom ska man försöka undvika att träffa andra, hålla avstånd och tvätta händerna. Det är samma som med covid, som man tjatat om i tre års tid, säger han.

Ungefär en av tio som smittas drabbas av lunginflammation, enligt TT (se faktaruta). I vissa fall behövs antibiotika. 

Fakta: Mykoplasma

Smittan överförs som luftburen droppsmitta.

Större spridning i samhället förekommer ungefär vart fjärde år.

Inkubationstiden är två till tre veckor.

Vanliga symptom är heshet, feber och torrhosta.

Ungefär en av tio som smittats får lunginflammation.

Den som får mykoplasma utvecklar en begränsad immunitet men man kan insjukna flera gånger under livet.

Det finns inget vaccin mot mykoplasma.

Källa: Folkhälsomyndigheten / TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!