Så skyddar du dig mot inbrott

Larm, hund och uppmärksamma grannar.Det menar polisens chef för insats- och spaningsenheten Nicklas Groth är bästa skyddet.

Mest effektivt. Att inbrottstjuven blir tydligt uppmärksammad är det mest effektiva skyddet mot inbrott enligt insats- och spaningschfen, Nicklas Groth.

Mest effektivt. Att inbrottstjuven blir tydligt uppmärksammad är det mest effektiva skyddet mot inbrott enligt insats- och spaningschfen, Nicklas Groth.

Foto: Linda Wikström

LULEÅ2014-09-17 19:00

Överlägset bästa skyddet säger han är intresserade grannar. Men det handlar inte om att konfrontera okända personer som befinner sig på grannens tomt utan mer om att ta ögonkontakt och fråga vem de söker, exempelvis.

– Var vanligt uppmärksam och trevlig mot dem du träffar på i kvarteret. Är det någon som har onda avsikter kan de räcka långt och få dem att åka därifrån. För känner sig inbrottstjuvar sedda så åker de gärna någon mil till, säger Nicklas Groth.

Inbrottslarm och en hund som skäller och lever om bakom ytterdörren är också ett bra skydd.

– Kan de välja ett hus med hund eller utan så väljer de det utan. De flesta är rädda för hundar eller har åtminstone en hälsosam respekt för dem.

Lika lätt är valet för inbrottstjuven då det handlar om bostäder med eller utan larm.

– Sitter de dekaler om att man har larm på huset så är det ytterst ovanligt med inbrott, oftast ger de sig inte ens på skalet.

Att samtliga insatser har effekt är han tämligen säker på då det framkommit i samband med att polisen följt efter sällskap misstänkta för att åka runt och göra inbrott.

– Vi har följt resor där de aldrig kommit till skott i Sverige utan åkt över till Norge i stället.

Många gånger sker inbrotten också under dagtid när folk är på jobbet och inte på natten som många tror. Tjuven eller tjuvarna knackar på dörren, öppnar ingen bryter de sig in. Vanligtvis genom att krossa en ruta eller genom att bryta upp altandörren.

– Det är sällan de bryter upp ytterdörren då den är så pass stabil, de väljer annat som är lättare att få upp, säger Nicklas Groth.

Radioapparater som står och spelar, timer på belysning och andra liknande metoder med syfte att avskräcka tjuvarna ger Nicklas Groth inte så mycket för även om det kan hjälpa i vissa fall.

– Min bild är att de har förhållandevis begränsad effekt, åtminstonde på landsbygden. Tjuvarna uppehåller sig inte i kvarteret någon längre tid utan de kommer dit och gör det de ska och åker sen vidare.

Viktigt är att inte heller lägga ut på Facebook att man ska resa bort. Om än de då mest gäller att skydda sig mot specifika stölder där skotrar, fyrhjulingar och vapenskåp stjäls.

– De flesta tjuvar är inte så beräknande och systematiska. Däremot så är de som gör mycket inbrott duktiga på att göra inbrott, det i sin tur gör det svårt för oss att få tag på dem om vi inte får vittnesuppgifter.

Tips från polisen:

En altandörr med nyckellås gör det svårare för tjuven att ta sig. Då det tar längre tid ökar risken för att inbrottstjuven ska bli störd i sitt arbete och avbryta försöket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!