I sina 36 år som diakon har Åsa Sjöberg mött många som lever i ofrivillig ensamhet.
– Julen är en tid då gemenskap betonas och då riskerar känslan av ensamhet att upplevas som starkare. Det pratas om hur vi ska fira, vart vi ska åka och vem vi ska träffa. Den som inte har någon känner sig lite udda.
Hon tror att det finns en större förståelse för ensamhet i dag i och med pandemin.
– Fler vet hur det känns att ha avstånd till andra.
Amerikanska forskare har kommit fram till att ensamhet är en lika stor riskfaktor för att dö i förtid som rökning och en större riskfaktor än fetma eller fysisk inaktivitet.
– För den som i vanliga fall har svårt att söka hjälp och inte har så många sociala kontakter är steget att söka hjälp stort. Att personen har ett telefonnummer vid sitt nattduksbord de kan ringa kan därför göra att han/hon känner sig mindre ensam, säger Åsa Sjöberg.
Till sist vill diakonen påminna om vad alla kan göra som medmänniskor.
– Framför allt kan vi hälsa på vår granne, önska någon i trappuppgången God jul och försöka bry oss mer om varandra i vardagen. Att ge en människa hopp om vad de ska göra nästa vecka. Jag har till exempel några jag har lovat att ringa i jul.
Under jul och nyår har jourhavande präst förlängda öppettider och kan nås via telefon 112 dessa datum: 23–26 dec kl 17:00-06:00 samt 31 dec–2 jan kl 17:00-06:00.