I centrala Luleå, på baksidan av Hermelinen, finns Alternativ-mottagningen mot våld. Här behandlas framför allt män som utövar – eller har tankar på att utöva – våld i någon form. Fokus ligger inte på den utsatta, utan på den som utsätter.
– Man är välkommen hit dels om man har utövat våld i en nära relation, men också om man känner att man har varit nära, säger Helena Bucht som tillsammans Viktoria Tullberg jobbar som behandlare på mottagningen.
– Vi vill nå så många som möjligt i ett tidigt skede, innan det har gått så långt som till exempelvis fysiskt våld, säger hon vidare.
Att fokus ligger på den som utför snarare än på den som utsätts handlar om att förebygga och förhoppningsvis förhindra våldet eller att det upprepas.
Även från regeringshåll är detta en viktig aspekt. Just nu pågår en utredning, på uppdrag av regeringen, som handlar om förebyggande insatser för män som utsätter närstående för våld.
Målet med utredningen är att analysera effekterna av de insatser som görs runtom i landet – som till exempel på Alternativ-mottagningen i Luleå – samt föreslå hur arbetet med våldsutövare kan stärkas och utvecklas.
En välkommen utredning, enligt Helena Bucht och Viktoria Tullberg.
– Det här är ju ett stort samhällsproblem, ändå är det inte så jättestora resurser satta till den här gruppen just, säger Helena Bucht och fortsätter:
– Man har i första hand satsat på att skydda, stötta och behandla de som är utsatta. Det är klart att man måste skydda och stötta dem. Men om man ska stoppa våldet i samhället, om man vill ha en hållbar förändring, måste man också jobba förebyggande.
I Sverige anmäldes 2016 omkring 88 600 misshandelsbrott i Sverige, enligt Brottsförebyggande rådet. Ändå är det fortsatt en liten grupp våldsutövare som behandlas.
– Det har väl varit i snitt tio, femton per år hos oss. Kanske behöver vi jobba lite mer aktivt och utåtriktat för att nå den här gruppen, säger Viktoria Tullberg.
De flesta som söker sig till mottagningen är män, men den är öppen för alla.
– De som ser att de har det här problemet på något sätt kan vända sig hit.
Kan det vara ett svårt steg för många?
– Förmodligen, ja.
Helena Bucht fyller i:
– Oftast är det väl att det har hänt någonting, att man känner att man har gått över gränsen, kanske att relationen är hotad och att partnern kräver en förändring.
På Alternativ-mottagningen råder tystnadsplikt, det går även bra att vara anonym när man söker hjälp. Här döms ingen, enligt Viktoria Tullberg.
– Det är ju en människa vi möter, sen har den människan problem med att han eller hon utövar våld som då också blir ett problem för de som blir utsatta, deras närstående. Men vi strävar alltid efter att ge ett respektfullt och professionellt bemötande, säger hon.
Helena Bucht poängterar att våld kan te sig i väldigt olika former.
– Det är inte bara fysiskt våld det handlar om. Det psykiska våldet är det vanligaste. Sen pratar vi om ekonomiskt våld, sexuellt våld, materiellt våld, latent våld samt försummelse. Det finns många typer av våld (se faktaruta).
Alternativ-Mottagningen mot våld har funnits sedan 2012 och ingår i verksamheten Centrum mot våld som finns i Luleå och i Boden kommun. Där ingår även Freda, en mottagning för våldsutsatta.
Som behandlare på Alternativ-mottagningen delar dock Viktoria Tullberg och Helena Bucht enbart på 25 procent av en heltidstjänst. Övrig tid jobbar de som familjerådgivare. Nu hoppas de, i och med regeringens utredning, att resurserna till den här målgruppen kan bli större i framtiden.