I dag jobbar hon främst på två fronter i kriget mot ungdomsarbetslöshet. Hon är aktiv i en grupp som vill skapa nollvision när det gäller ungdomsarbetslöshet. Dessutom deltar hon i Projekt arenan. Där hjälper hon arbetslösa ungdomar att hitta jobb, eller slussar? in dem till olika praktikplatser eller att få dem att återvända till skolan eller vuxenutbildningen.
- Många som lämnat skolan utan eller med dåliga gymnasiebetyg ligger sämre till när det gäller att få jobb. Därför måste vi börja med att leta upp dem som vill läsa upp sina gymnasiebetyg. Det är inte studievägledning de behöver utan livsvägledning. Helt enkelt att bygga upp ungdomarnas självförtroende. Att få dem att stiga upp på morgonen, äta frukost och så vidare.
- Vuxenutbildningen har här en mycket viktig roll. Här i Luleå har vi verkligen anpassat undervisningen på individnivå, säger Yvonne Stålnacke.
Tuffare utmaningar
Det senaste halvåret har Yvonne Stålnacke och hennes kolleger mejslat ut tre områden som mest prioriterade när det gäller kriget mot arbetslöshet:
1. Behåll ungdomarna i gymnasiet. Av dem som går ut med bra betyg har 85 procent chans att lyckas med att få jobb.
2. En ingång. I dag springer de unga hos många olika aktörer: arbetsgivare, kommunala instanser, Arbetsförmedlingen med flera. Med en ingång underlättas kontakterna.
3. Koppling till näringslivet. Samarbetet mellan offentlig sektor och näringslivet måste förbättras.
- Jag vill bestämt deklarera att vi inte gör skillnad på ungdomar som är födda i Sverige eller utomlands. Alla ska ha samma chans när det gäller utbildning och jobb. Men visst måste vi tillstå att det många gånger är tuffare utmaningar för utlandsfödda. Jag har själv träffat invandrare som har mycket goda utbildningar i de länder de kommer ifrån.
De är helt frusterade när de märker att dessa utbildningar inte går hem i Sverige.
Viktigt med nätverk
- Jag har till exempel mött en invandrare som är gruvingenjör och har arbetslivserfarenhet. Det är inte bara dålig kunskap i svenska språket som ställer till det. Ännu mer viktigt är att många saknar de rätta nätverken. Med bättre kontakter är det lättare att kila in sig i det svenska samhället, fortsätter Yvonne Stålnacke.
- Antalet pensionärer ökar nu dramatiskt. Det gör de ungas arbetsinsatser ännu mer viktiga för hela samhället. Jobben, jobben och åter jobben är den absolut viktigaste frågan. För mig är framtiden viktig och därför måste vi jobba mycket för att få våra ungdomar i arbete.
Diagrammen som visar konjunkturutvecklingen har ju börjat peka nedåt. Hur påverkar det situationen i länet och Luleå ..?
- Ungdomar brukar drabbas först när det går sämre. Orostecken har visat sig runt om i världen. Men vi ser inte lågkonjunkturens verkan här i Norrbotten och Luleå. Inte än i alla fall.
- Jag är så fantastiskt glad att jag kan vara med och jobba för att tackla ungdomsarbetslösheten. Och snart i november får vi också besked om vi får 3,75 miljoner till Projekt arenan då vi sökt pengar från EUs sociala fond, summerar Yvonne Stålnacke.
Peter Ericson, Luleå, vd för Dina försäkringar Nord, representerar de 200 privata företag som äger 51 procent i Luleå näringsliv.
- Vi är alla överens om en plan som är en utmaning. Samverkan behövs mellan näringsliv och det allmänna. Det är mycket viktigt att våra ungdomar får arbete. Och det kan ske på flera olika sätt. Från näringslivets sida satsar vi på att ta in fler praktikanter. Vi uppmanar företagen att just satsa på praktikanter. En praktikplats resulterar ofta i jobb. Luleå kommun kan också medverka på olika sätt. Men främst handlar det här om utbildning. Exakt hur de här satsningarna gått hittills har jag dock inte koll på just nu, säger Peter Ericson.