Så ska Luleås handel överleva

Under onsdagen fördes ett panelsamtal där Luleå handels framtid diskuterades. Gemenskap och samarbete lyftes som två viktiga frågor i det fortsatta centrumarbetet.

Under lunchen hölls ett panelsamtal med; Anna Lindh Wikblad, biträdande kommundirektör Luleå kommun, Gunnar Tåhlin, vd Galären, Johanna Grimståhl, vd Meramedia , Malin Runberg, stadsutvecklingsstrateg Diös och Tobias Rönnberg, HUI Research. Moderator: Maria Lindgren, Norrbottens Media.

Under lunchen hölls ett panelsamtal med; Anna Lindh Wikblad, biträdande kommundirektör Luleå kommun, Gunnar Tåhlin, vd Galären, Johanna Grimståhl, vd Meramedia , Malin Runberg, stadsutvecklingsstrateg Diös och Tobias Rönnberg, HUI Research. Moderator: Maria Lindgren, Norrbottens Media.

Foto: Emma Isberg

Luleå2019-03-27 15:26

E-handelns positiva och negativa sidor var något som diskuterades under ett panelsamtal som hölls på lunchtid under onsdagen. Med ledning av moderator Maria Lindgren diskuterade panelen hur Luleås handel ska öka även i framtiden. Gunnar Thålin, vd på Galären, var en av de som deltog i panelen och han menar på att problematiken med e-handeln syns över hela världen.

– Jag var i Miami förra veckan och där syntes stora luckor på populära shoppinggator. Dit har stora lagerutrymmen flyttat in och butikerna har flyttat till stora industriområden som är klädda i grafitti, säger han och fortsätter:

– Upplevelsen när man kommer in i butiken är viktig. Att det finns någon som hälsar mig välkommen är en sak men även tjänsterna som finns i butiken är viktiga. Som att det är bra öppettider är en sak och att det till exempel sitter en skräddare som kan hjälpa mig en i en klädbutik är också en upplevelse i sig.

Anna Lindh Wikblad, biträdande kommundirektör på Luleå kommun höll med.

– Men det gäller att anpassa sig och hitta smarta lösningar. Det viktigaste är att inte gynna överkonsumtionen och gynna den lokala handeln.

Johana Grimsthål från Meramedia pratade om restaurangbranschen i Luleå och att hon tyckte att de hade varit duktiga på att utmana sig själva.

– Ett bra exempel är Börje Olsson som vågade ändra på sitt varumärke och de ökade sin omsättning med 44 procent. Jag tror att det är viktigt att se förändringar som en investering och ett sätt att locka till sig nya kunder.

Malin Runberg arbetar som stadsutvecklingsstrateg hos Diös. Hon menar att butikerna inte ska se varandra som konkurrenter utan samarbeta.

– Alla ska ha olika innehåll och bjuda på olika tjänster men jag tror att det är viktigt att butikerna samarbetar för att skapa en bra känsla i centrum.

Men skapa en bra stadskärna är en utmaning menar Anna Lind Wikblad från Luleå kommun.

– Vi tycker att vi har arbetat mycket med att ha tydliga platser för vår handel och inte sprida ut butikerna så mycket. Men det finns en utmaning i att aktörerna måste arbeta ihop för att skapa en god handel i centrum, säger hon och fortsätter:

– Vi måste optimera våra resurser och det tror jag att vi kan göra genom att arbeta ihop.

Gunnar Thålin, tycker att service är A och O för butikernas fortsatta lönsamhet.

– Att öka tillgängligheten är den största utmaningen för butikerna. Genom att vara där för sin kund genom service kan man öka omsättningen kraftigt. Men det gäller att varan som kunden vill ha finns i butiken och att den säljs in på rätt sätt för att kunden ska förstå värdet i varan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om