Demonstrationsanläggningen som Hybrit ska bygga innebär ett 150–200 meter högt reduktionstorn, där järnmalmspellets förs in i toppen och uppvärmd vätgas förs in i botten på tornet. När de reagerar med varandra bildas järnsvamp och vattenånga.
Tornet kommer att bli en av Sveriges högsta byggnader, Turning Torso i Malmö är 190 meter högt och i Göteborg byggs Karlatornet, som kommer att bli 245 meter högt om det blir färdigt 2022. Luleå kommun har föreslagit att en arkitekturtävling ska utlysas för Hybrittornet.
Om Hybrit väljer Luleå kommer demonstrationsanläggningen att placeras på Svartön, medan vätgasproduktionen och transformatoranläggningar kan komma att placeras på Hertsöfältet. I gällande detaljplan för Svartön finns skrivet att enstaka byggnader får överskrida högsta tillåtna höjd i planen.
Kommunen har beredskap för att det kan bli nödvändigt att ändra nu gällande detaljplan för Svartön för Hybrits demoanläggning.
– Det är möjligt att det behövs, säger Annelie Granljung, samhällsutvecklingschef på Luleå kommun.
För Hertsöfältet finns en ny detaljplan, men den är överklagad. Planändringar brukar ta tid, Hybrit har forcerat sin tidplan och planerar för att demoanläggningen ska stå klar 2025.
Hinner ni med?
– Det tror jag verkligen. Det fina med Hybrit är att de kapar tidplanen på sin sida, de jobbar parallellt med flera spår.
– Hybrit är en fantastisk möjlighet. Det är klart att det kommer att prioriteras, säger Annelie Granljung.