Så ska Luleå bygga mer mot Boden – förstärka vattenledningen

Utbyggnaden av ett nytt huvudstråk för vatten och avlopp till Gammelstad och Sunderbyn kan vara klart redan 2030. Det gör det möjligt att bygga mer mot Boden.

"Vi kan tidigarelägga förstärkningen av huvudledningsstråket till Gammelstad och Sunderbyn" säger Petra Viklund, va-chef Lumire.

"Vi kan tidigarelägga förstärkningen av huvudledningsstråket till Gammelstad och Sunderbyn" säger Petra Viklund, va-chef Lumire.

Foto: Reino Jillker

Luleå2024-05-15 19:00

Förslaget till VA-plan 2040 har varit ute på både samråd och granskning och inom kort väntar politiska beslut att anta VA-planen. Några förändringar har gjorts av VA-planen sedan samrådet. 

– Vi kan tidigarelägga förstärkningen av huvudledningsstråket till Gammelstad och Sunderbyn, säger VA-chefen Petra Viklund på Lumire.

Det nya huvudledningsstråket längs Bodenvägen beräknas nu vara klart 2029-2030, till en kostnad av 250-300 miljoner kronor. Det i sin tur möjliggör för mer bostäder i Gammelstad och Sunderbyn och nya arbetsplatsområden vid Kyrkåkra i Gammelstad och vid sjukhuset i Sunderbyn. 

På längre sikt kan Luleås och Bodens vattenledningsnät kopplas ihop, men det blir sannolikt inte aktuellt förrän i mitten av 2030-talet. 

– Vi har tänkt att det ligger bortom 2030-2035, säger Petra Viklund. 

Utbyggnaden av Uddebo reningsverk har skjutits längre fram i tiden, eftersom kraven på ytterligare reningsprocesser i EU:s nya avloppsdirektiv senarelagts till 2039.

– Indikationerna är att vi kommer att landa i att det som i första förslaget skulle vara färdigt till 2035 nu har förflyttats till 2045. I dagsläget ser det inte heller ut som att det blir något kvävekrav på oss, säger Petra Viklund. 

Kostnaden för att bygga ut Uddebo beror på vilka krav på ytterligare reningsprocesser som kommer att krävas, i ett tidigare skede har man räknat med 1-1,5 miljarder kronor men vad det kommer att kosta om 15-20 år är svårt att förutsäga. Troligt är att Uddebo måste klara reningskraven för läkemedelsrester.

– Det är så otroligt svårt att uppskatta kostnader på så pass lång sikt, säger Petra Viklund. 

I VA-planen pekas två utbyggnadsområden ut, trots att fastighetsägare i flera andra områden vill bli anslutna till kommunalt vatten och avlopp. De utpekade utbyggnadsområdena är:

  • Bensbyn Järnviken (östra Bensbyn) med cirka 150 bostäder kommer att anslutas till kommunalt VA under åren 2025-2028. Kostnaden beräknas till 70 miljoner kronor.
  • Hertsölandet och Lövskär, med cirka 275 bostäder, exakt vilka fastigheter som ska anslutas ska utredas under projekteringen. Anläggningsarbeten beräknas pågå 2028-2032 och kostnaden uppskattas till cirka 100 miljoner kronor. Länsstyrelsen har förelagt kommunen att ansluta Lövskär till kommunalt VA-nät senast 2032.

Boende i Norra Sunderbyn, Östra Revelsudden vid Sinksundet och på Hönövägen i Lövskär har begärt att deras områden också ska inkluderas när kommunen bygger ut kommunalt vatten och avlopp. 

Men deras synpunkter har inte lett till någon förändring i VA-planen, då kommunen anser att dessa områden inte uppfyller kraven.

– Vi har en metodik som vi jobbat med i planen. Det ska vara en samlad bebyggelse, 20 fastigheter med 100 meter emellan. Det ska också finnas ett behov utifrån de kriterier vi värderar i planen. Då faller inte de här områdena ut, säger Petra Viklund. 

Rättspraxis enligt vattentjänstlagen är att 20 fastigheter måste finnas för att kommunen ska bli tvungen att ordna med anslutning till kommunalt vatten och avlopp.

Ett 30-tal fastighetsägare i Norra Sunderbyn har stämt Luleå kommun inför mark- och miljödomstolen med krav på kommunen ska utöka verksamhetsområdet för vatten och avlopp i Norra Sunderbyn till samtliga fastigheter i Norra Sunderbyn. 

Härnäst ska förslaget till VA-plan 2040 tas upp på infrastruktur- och servicenämndens sammanträde i maj. Beslut att anta VA-planen tas slutligen av kommunfullmäktige. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!