Så ska landstinget spara

Samordningar och effektiviseringar. Färre stafettläkare och minskade läkemedelskostnader. Det är medicinen för att landstinget ska spara pengar.

För dansen. Ett par av de 100-talet dansare som genomförde en manifestation för Dansens hus vid landstingshuset. Per Sundberg med Marie Wårell med Lo Sunderberg Wårell i famnen.

För dansen. Ett par av de 100-talet dansare som genomförde en manifestation för Dansens hus vid landstingshuset. Per Sundberg med Marie Wårell med Lo Sunderberg Wårell i famnen.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2015-05-18 12:34

Videon är inte längre tillgänglig

Någon detaljerad lista över hur den framtida organisationen för länets hälsocentraler ska se ut presenterades inte vid måndagens presskonferens i landstingshuset.

Däremot får landstingsdirektören i uppdrag att utreda hur man kan samordnad ett antal hälsocentraler i länet. I Boden handlar det om en samordning av Sanden, Björknäs och Erikslund. I Luleå handlar det om Hertsön och Örnäset samt Porsön och Mjölkudden. I Kiruna ska också två hälsocentraler bli en.

Däremot föreslår man att man i Kalix stänger Grytnäs och slår samman den med hälsocentralen i Kalix. Samma sak i Piteå där hälsocentralen i Norrfjärden föreslås stängas och slås samman med den i Öjebyn. I Piteå centrala Piteå vill man också ersätta de två hälsocentralerna med en ny.

– Det kommer att krävas gedigna åtaganden innan vi kan få en budget i balans och det klarar vi inte under 2015, konstaterade landstingsrådet Maria Stenberg (S).

Sedan tidigare är det bestämt att verksamheterna ska minska sina kostnader med 1,6 procent, men det räcker inte. Vid måndagens presskonferens presenterades åtgärder för att spara ytterligare 90 miljoner.

– Kostnaderna för stafettläkare har inte minskat och vi måste minska den inhyrda personalen med tio procent och det skulle ge 19 miljoner, sade Maria Stenberg och konstaterade att det är en stor utmaning.

Vidare ska läkemedelskostnaderna minska med 100 kronor per norrbottning och år. Nu ligger Norrbotten över riksgenomsnittet. Det ger en årlig besparing på 25 miljoner.

Då det gäller jourcentralerna i Boden och Luleå vill man att den flyttas till sjukhuset i Sunderbyn. I dag är det redan många som åker till akuten där, trots att de borde åka till en hälsocentral. I Sunderbyn är tanken att patienterna från Luleå och Boden inte ska gå till akuten, utan till en jourcentral som kvällstid inryms vid medicinmittagningen.

Kuriren återkommer med mer texter senare under dagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om