Så ska förvaltningarna slippa spara så mycket

Kommunledningen sänker tillfälligt överskottsmålet för Luleå kommun. "Det här har vi drivit, men då har man inte velat lyssna till oss" säger oppositionen.

Kommunalrådet Lenita Ericson (S) säger att det råder stor osäkerhet om vilka ekonomiska effekter som coronakrisen för med sig.

Kommunalrådet Lenita Ericson (S) säger att det råder stor osäkerhet om vilka ekonomiska effekter som coronakrisen för med sig.

Foto: Pär Bäckström frilans

Luleå2020-06-05 14:55

Enligt ett tidigare beslut i kommunfullmäktige ska Luleå kommun från och med 2022 ha ett överskott på två procent. Budgetutskottet beslutade på fredagen att överskottsmålet sänks till en procent för 2022 och 1,5 procent 2023, på begäran av Socialdemokraterna och Moderaterna.

– Det innebär att vi kommer att ha 50 miljoner kronor i överskott 2022 och 75 miljoner kronor 2023. Vi får vara glada om vi gör ett nollresultat 2021 som det ser ut nu, säger kommunalrådet Lenita Ericson (S).

I dagsläget är det svårt att bedöma hur hårt coronakrisen kommer att slå mot kommunens ekonomi. 

– Det är fortfarande väldigt osäkra siffror, vi vet inte vilka statsbidrag vi får, den nya skatteprognosen kommer i slutet av augusti. Det kan bli mycket värre, det kan också bli bättre om staten har kraft att fortsätta stötta kommunerna, säger Lenita Ericson. 

– Nu ser vi att coronakrisen medför rejält ökade kostnader för kommunen samtidigt som intäkterna sjunker. För att ge förvaltningarna andrum så skjuter vi målsättningen fram till 2024, säger Anders Josefsson, (M), andre vice ordförande i kommunstyrelsen.

De preliminära ramarna för nämnder och förvaltningar ligger fortfarande kvar, vilket innebär krav på fortsatta effektiviseringar. Barn- och utbildningsnämndens ordförande Emma Engelmark (S) har tagit avstånd från flera av de åtgärder som förvaltningen lagt fram, med motiveringen att de inte är möjliga att genomföra.

– Utredningsuppdraget som kommundirektören har fått finns fortfarande kvar. BUN har fått lättnader, tyvärr har en förändrad demografisk modell gjort att BUN har det tufft just nu. Det får vi titta på, om det är något vi behöver hantera, säger Lenita Ericson. 

Moderaterna har inte tagit ställning om BUN ska medges ytterligare lättnader från kraven. 

– Det måste få komma fram under budgetprocessen. Det är inget alls vi diskuterat inom fullmäktigegruppen, säger Anders Josefsson (M).

De fyra partierna i Samverkan Luleå; Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sjukvårdspartiet kommenterar att Socialdemokraterna och Moderaterna nu driver förslag som de i oppositionen har lagt.

– Det här är något vi har drivit de senaste budgetarna, men då har man inte velat lyssna, säger Thomas Söderström (L).

– Det är positivt att de blivit litet mer lyhörda, men det var faktiskt vi som kom med idén, säger Carola Lidén (C).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!