Så ska fler män lockas till förskolan

I dag är knappt tre procent män av kommunens 600 anställda inom förskolan. Inom fem år hoppas verksamhetschefen Annica Backman att den siffran ska ha ökat till tio procent. "Vi kan ju inte rekrytera bara bland halva befolkningen", säger hon.

Annica Backman, verksamhetschef i Luleå kommun.

Annica Backman, verksamhetschef i Luleå kommun.

Foto: Göran Ström

Luleå2018-05-26 12:24

I samarbete med Sveriges kommuner och landsting, har Luleå kommun jobbat med att fler män ska vilja jobba som förskollärare och barnskötare på förskola.

– Barn i förskoleåldrar behöver både manliga och kvinnliga förebilder. Av den anledningen behövs det också fler män, säger Annica Backman, verksamhetschef för förskolan i Luleå kommun.

Det handlar inte om att kvotera in män, enligt Backman, utan om hur arbetet att nå en mer jämställd könsfördelning bland de anställda inom förskolan ska gå till. Bland annat kommer kommunen att vara mer tydlig med att de vill att fler män utbildar sig och söker arbete i förskolan.

– Flera kommuner jobbar framgångsrikt med det här. Särskilt i Malmö där andelen män är tio procent. Men även i Norge där de har en politisk styrning nationellt om att få mer män till förskolan, säger hon.

Sedan 2014 finns också nätverket "Män i förskolan" i Luleå som besöker skolor och universitetet för att berätta om hur det är att arbeta på förskola, och få unga killar att vilja jobba inom förskolan.

– Det handlar ju om att förändra synen om könsroller. Att visa tjejer och killar att man som kille visst kan arbeta i förskolan.

Barn- och utbildningsnämnden kommer besluta om ett långsiktigt mål att höja andelen män i förskolan som i dag ligger under tre procent i Luleå kommun.

­– Vi har sikte på tio procent. Vi måste ju sikta relativt högt om det ska bli någon skillnad. Når vi hälften så högt är det ju bättre än ingen förändring alls.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om