Efter utvärderingar av fjolårets festival beslutade polisen att fokus i år kommer vara ungdomar.
– Det var en hög berusningsgrad bland minderåriga då, speciellt under fredagen. Vi ska göra allt vi kan för att förebygga det i år, säger Veronica Utterström, polis och insatsledare under Luleå Hamnfestival.
Polisen kommer arbeta på ett annat sätt än tidigare. De har bildat en samverkansgrupp med kommunen, socialtjänsten och arrangören.
– Det kommer innebära att vårt arbete blir mer strukturerat. Man har samverkat innan men inte haft den struktur vi har nu. Vi kommer ha extra bemanning och polis som rör sig i området. Påträffar vi minderåriga som dricker alkohol kommer vi direktförverka den och ta identitetsuppgifter för att kontakta vårdnadshavare, säger Veronica Utterström.
Under festivalen nästa helg kommer polisen lägga stor vikt vid synlighet och närvaro. Sexuella ofredanden och våldtäkter är något som blivit allt vanligare under festivaler, det händer även i Norrbotten. I år kommer det finnas ett informationscenter på festivalområdet där man kan få hjälp och stöd att anmäla.
– Ofredanden går att förebygga genom att prata om det och visa öppet att det är noll tolerans. Vi vet att det finns stort mörkertal , säger Veronica Utterström.
Förra året rapporterades fyra fall av sexuella ofredanden i samband med festivalen. Likt tidigare år har arrangören satsat på trygghetsvärdar som kommer finnas på plats i publikhavet. Deras uppgift kommer vara att hålla koll på ansiktsuttryck och se till att det inte bildas någon typ av mobb.
– Vi har ett högt säkerhetstänk när det gäller ofredanden. Inte minst under spelningar på stora scenen, bortsett från trygghetsvärdarna har vi ordningsvakter och polis på plats. Vi håller ögonen öppna även mellan spelningarna, säger Leif Renholm, projektledare för Luleå Hamnfestival.
Men trots den höga beredskapen inträffar sexuella ofredanden.
– Tyvärr är det väldigt svårt i stora folksamlingar. Att sådant inträffar är mycket ledsamt och vi gör allt i vår makt för att motverka det. Vi vill även att festivalbesökare är uppmärksamma.
Nyligen kom beskedet att Bråvallafestivalen i Norrköping lägger ner efter flera våldtäkter och ofredanden. Leif Renholm tycker det är förfärligt.
– Vi ska inte ge efter för det här, absolut inte. Vi har en stor fördel gentemot andra festivaler eftersom vi har det ljust ute dygnet runt nu, då kan det bli lättare att upptäcka ofredanden.