Ordet sjuksköterskebrist har förekommit frekvent den gångna mandatperioden. Bemanningen är ödesfrågan som ger vårdchefer och politiker svettpärlor i pannorna.
Ett till synes gott förhandlingsläge för personalen. Men Viktoria Groth och Heidi Sturk som båda närmar sig tio år i yrket är långt ifrån nöjda.
– De borde ta bättre hand om dem som arbetat länge, säger Heidi Sturk.
Hon arbetar på hjärtavdelningen för en månadslön på 26.000 kronor.
Viktoria Groth vårdar döende personer och har en specialistutbildning i psykiatri. I landstinget tjänar hon 27.200 kronor i månaden. För lite, tycker Vårdförbundets länsordförande Erica Ohlsson.
– Många av våra medlemmar ligger 7.000–10.000 kronor lägre än vad utbildning och erfarenhet är värd, säger hon.
Enligt henne är det ofta erfarna sjuksköterskor som söker andra arbetsgivare.
Viktoria Groth har erfarenhet av arbete i Norge.
– Det gav mer pengar och var generellt mer personal, säger hon.
På senare år har de nyutexaminerade sjuksköterskorna flyttat fram positionerna. Studenternas kamp för ingångslöner på 25.000 kronor i månaden har i Norrbottens läns landsting resulterat i ingångslöner på 24.000 vid kusten och 25.000 kronor i inlandet. Det har fått rutinerade sjuksköterskor att kräva mer lön och bättre villkor.
Sommaren beskriver de i termer av underbemanning och dubbla skift. Heidi Sturk delade upp sin semester och tog på sig extrapass. Viktoria Groth valde att hålla sig undan.
– De ringde säkert fem gånger under min semester. När jag förstod att det var kniven mot strupen svarade jag inte. Jag ville inte bryta min semester, säger Viktoria Groth.
– Vi har alltid brist på personal på sommaren. Det förekommer att man måste ringa ut personal för att täcka luckor. Det är naturligtvis inget vi tycker är bra utan helt enkelt för att få det att gå ihop, säger Mats Brännström, landstingsdirektör.
Ingrid Stridfeldt, personaldirektör, menar att specialistsjuksköterskorna är en prioriterad grupp.
– Det är exakt dem vi satsat på i den här löneöversynen och även tidigare år. Vi har en plan för det i landstinget, säger hon.
Inför valet lovar partierna satsningar på sjukvården. Sitter ni och hoppas på statliga pengar?
– Det har vi inte hunnit börja hoppas på, vi jobbar med våra egna pengar. Sedan får man se vart det leder, säger Stridfeldt.