Så ska de äldre vara friska länge

Om 23 år kommer antalet personer över 80 år att vara dubbelt så många som i dag. Vissa prognoser talar om en ännu större ökning. Samtidigt kommer andelen som arbetar att ha minskat med en tiondel.- Den här utvecklingen kommer att ställa stora krav på samhället, säger debattören Gunnar Wetterberg på Saco.

LULEÅ2007-05-05 01:10
År 2030 kommer antalet pensionärer att vara 50 procent fler än i dag. Och antalet personer över 80 år kommer att mer än fördubblas, från dagens 450.000 till 830.000. En del prognoser talar om en ökning till 900.000, kanske en miljon.

Minskar med en tiondel
Den utvecklingen sker samtidigt som andelen som arbetar minskar med upp till en tiondel. Gunnar Wetterberg på akademikerfacket Saco anser att det krävs fler åtgärder för att samhället ska klara av den här utvecklingen.

Det sade han på en konferens för landstingspolitiker i Luleå på fredagen. Bland annat vill han inrätta ÄVC, äldrevårdscentraler, en slags motsvarighet till dagens barnavårdscentraler.

Tanken är att äldre ska få hjälp att hålla sig friska inte bara för sin egen skull utan också för samhällets.

Håller sig friska
- Ju längre folk lever desto friskare håller de sig. När de väl blir sjuka rasar allting på en gång. Det betyder att de inte kostar samhället så mycket pengar och resurser jämfört med dem som blir sjuka när de är yngre, säger Gunnar Wetterberg.

Han hänvisade också till utredningar som visar att vård av äldre kostar mellan två till tre gånger mer jämfört med dem som bor hemma.

Högre produktivitet
I sitt anförande sade Wetterberg att det krävs en högre produktivitet i samhället för att klara framtidens vård- och omsorgsbehov. Där ingår att få fler människor att arbeta. Han efterlyste flera satsningar för att få långtidssjuka tillbaka i arbete.

Enligt Wetterberg har den svenska arbetsmarknaden ett inbyggt fel som gör att det är svårt för ungdomar och nyanlända invandrare att få jobb.

-Tröskeln till arbetsmarknaden är hög, det krävs utbildningar och lång praktik för att få jobb. Problemet är att enklare jobb, som undersköterska, inte finns längre. Om vi ändrade på det skulle fler få arbete, säger Wetterberg.

Hög tröskel
Han talade också om människor som aldrig kommer in på arbetsmarknaden. 2005 gällde det 5.000 personer under 30 år som fick förtidspension.

-Hälften av dem hade inte gått ut gymnasiet. De var less på skolan och hoppade därför av gymnasiet. Därför borde vi få en skola där elever inte ska vara tvungna att gå på gymnasiet.

För att öka produktiviteten i samhället efterlyser Wetterberg ett nytänkande från företag och offentliga arbetsgivare:

Fortsätt arbeta
-Se till att människor trivs på arbetet, om de gör det så vill de fortsätta arbeta efter att de har gått i pension. Samhället behöver det, säger Gunnar Wetterberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!