Antalet suicidfall har stigit de senaste åren och med nya arbetsmetoder och bättre samverkan ska polis, räddningstjänst och ambulans bli bättre på att hjälpa personer som hotar ta sitt liv eller på annat sätt mår psykiskt dåligt.
– Det vi gör nu är att vi utbildar all blåljuspersonal inom SOS Alarm, räddningstjänst och polisen samt akutpsykiatrin. Det är framförallt för att kunna möta personer som mår dåligt eller är i någon krissituation i sitt liv som är svår att hantera. Det allvarligaste är om det är någon form av självmordssituation, säger Jennie Blixt, kursledare från polisen.
– Vi på räddningstjänsterna fick uppdraget av räddningscheferna att vi ska åka mer frekvent på sådana här larm för att se om vi kan komma först och göra skillnad. Därför ger vi nu personalen verktyg för att kunna förhindra och inte bara åka när det tragiska har hänt, säger Patrik Juhlin på räddningstjänsten.
Under utbildningen får blåljuspersonalen lära sig om myter och fördomar kring psykisk ohälsa och de genomförde praktiska samtalsövningar om hur de kan prata med personer som mår dåligt.
– Tanken är att den blåljusenhet som kommer först fram ska ta kontakt med personen som mår dåligt. Det är viktigt och avgörande att det räddar liv när man kommer fram så fort som möjligt.
Vid larm där personer hotar begå självmord eller mår psykiskt dåligt ska även ett psykiatriskt team ingå.
– Region Norrbotten har tagit ett beslut att starta ett projekt där man har akuta psykiatriska mobila team som finns tillgängliga. Polis, räddningstjänst eller ambulans kommer först fram och tanken är att även psykiatrins mobila enhet ska komma till platsen för att ge vård.
Den psykiska ohälsan ökar idag framförallt bland ungdomar och äldre män, däremot är det färre i dag som begår självmord än på 1980-talet.
– Vi blåljus på många olika akuta händelser som i sig inte är kopplat till självmord, men det kan bli någon typ av psykisk ohälsa. Livet händer en så att säga och jag brukar säga att lever man så är man förr eller senare med om något som man kan uppleva som svårare. Då kan det vara så att man inte har verktyg för hur man ska klara av det. Det kan göra att man upplever situationen som övermäktig, säger Jennie Blixt.
För den som mår psykiskt dåligt finns alltid hjälp att få, betonar Jennie Blixt.