AI ska motverka grabbighet – och locka fler kvinnor

Techbranschen består till stor del av män. Det vill projektet No Bias ändra på. ”Vi är för dåliga i branschen att beskriva vad det är vi faktiskt gör”, säger vd Karin Sjöö Åkeblom.

Karin Sjöö Åkeblom, vd på Tromb, jobbar för att fler kvinnor ska lockas in i techbranschen. "Vi måste bli bättre på att berätta vad vi faktiskt gör", säger hon.

Karin Sjöö Åkeblom, vd på Tromb, jobbar för att fler kvinnor ska lockas in i techbranschen. "Vi måste bli bättre på att berätta vad vi faktiskt gör", säger hon.

Foto: Jeanette Bergström

Luleå2023-05-09 11:00

I Luleå pågår forskningsprojektet No Bias med syftet att öka jämställdheten inom techbolagen, en bransch som upplevs ha en alltför grabbig jargong för att locka kvinnor till yrket. I projektet ingår Tromb, systerbolaget Substorm, nätverket Teknikkvinnor, Luleå tekniska universitet och Vinnova.

I ett treårigt projekt ska aktörerna utveckla en AI-teknik som synliggör manligt kodat språk, och gör rekryteringarna till techvärlden mer jämställda. I samarbete med bland annat genusvetare och språkvetare ska AI-verktyget kodas för att upptäcka ett exkluderande, manligt språk. Här pratar utvecklarna om att bryta bias, vilket i korthet innebär att bryta den partiskhet som gör manligt kodade texter och bilder till norm. Målet är att med hjälp av tekniken upptäcka, och åtgärda, det språk som exkluderar kvinnor.

Karin Sjöö Åkeblom är vd för Tromb och konstaterar att det är viktigt att få fler kvinnor till branschen och anser att det är problematiskt att techbolagen inte ses som attraktiva arbetsgivare bland kvinnor. Hon menar att många fortfarande har bilden av att den typiske anställda är en ensam man som isolerat sitter vid sin dator. En bild som inte stämmer med verkligheten då arbetet i själva verket innebär en stor del av teamwork för att lösa kunders behov.

– Det är svårt att få kvinnor att bli intresserade av yrket. Många vet inte ens vad det innebär och tror att det inte är något för dem. Det kan bli en viss jargong på en arbetsplats om det är en övervägande män eller kvinnor, alla vill vi ju ha en blandning. I en undersökning säger sex av tio kvinnor att de är helt ointresserade av att jobba inom det här området. Det har inte förändras på tio år. Om man däremot frågar kvinnor om de är intresserade av att jobba med olika arbetsuppgifter som tillhör branschen så är sju av tio intresserade av att göra det. Det visar ju att vi är för dåliga i branschen att beskriva vad det är vi faktiskt gör. Kvinnorna syns ju för lite. Jag själv sticker ut lite grann som vd i ett techbolag, konstaterar hon.

AI-tekniken ska även kunna användas vid rekrytering av ny personal. 

– Det är lätt att utgå ifrån sig själv när vi rekryterar, att det blir bra om den jag anställer liknar mig. Om man då mest har män i techbranschen som rekryterar är det lätt att man fortsätter i samma bana och anställer samma typ av person som en själv. Forskningen har ju visat fördelen med att vara en blandad grupp människor sett till såväl kön, som ålder och etnicitet, med olika bakgrunder och erfarenheter. Det ser jag som helt avgörande för att det ska bli riktigt bra. På Tromb är 30 procent av våra anställda kvinnor, medan vårt systerbolag Substorm har lyckats med ambitionen att ha 50 procent kvinnor och män. 

Projektet är just nu i en fas där information samlas in där man bland annat ser till vad forskningen säger.

Vad hoppas du projektet ska leda till? 

– Att det ska bli ett bra och jättelätt verktyg att använda ute i företagen. Låt säga att du har ett system där du arbetar med rekryteringsannonser så hoppas jag att det här systemet finns integrerat så att den säger till om det finns något i text och bild som behöver justeras. Och förhoppningen är såklart också att det ska blir fler kvinnor i branschen så vi får bättre arbetsplatser och bättre system för samhället. Och att kvinnor förstår hur kul det här jobbet är.  

Projektet finansieras av No Bias partners som gått in med 2,6 miljoner kronor, ytterligare 2,6 miljoner kommer från Vinnova.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!