Så ser Kolarens ägare på framtiden

Kolarens café i Karlsvik arrenderas i år av paret som äger Lilla skafferiet, Andreas Krekula och Ida Ask. I sommaridyllen jobbar de hårt för att utveckla verksamheten i hopp om att det blir långsiktigt.

Kloarens café säljer allt från rawfood-fika till rökt kött.

Kloarens café säljer allt från rawfood-fika till rökt kött.

Foto: Lotten Vallgårda

Luleå2017-07-28 08:30

First camp äger det gamla röda huset alldeles vid Luleåälven och Niporna, men sedan ett par år tillbaka arrenderar de ut lokalen och verksamheten ett år i taget. Den senaste tiden har antalet som arrenderat varit lika många som åren som gått. Andreas Krekulas förhoppningar är dock att deras vistelse ska bli längre än så.

Anledningen till att det är så många som endast haft stället i ett år tror han handlar om att många har fel förväntningar. Hyran för lokalen är väldigt hög.

– Då måste du ha en viss typ av omsättning och det kan du inte få om du bara säljer saft och bullar, säger Andreas Krekula.

– Du måste sälja mycket och jobba hårt, fortsätter han.

– Jag tror det är en av grejerna som många blir chockade över, hur hårt jobb det egentligen är, fyller Ida Ask i.

Det som gör att de hoppas kunna driva Kolaren café även i framtiden, är de planerar allt lång tid i förväg.

– Det är säkert lättare att komma in i det tänket i och med att vi redan driver ett annat ställe, säger Ask.

– Ja, vi är vana att jobba hårt och mycket, detta är bara en fortsättning på den vanliga verksamheten, fortsätter Krekula.

För honom blir det ingen semester i år. Båda tror att man måste vara väldigt målinriktade för att klara av att driva eget företag.

– Men å andra sidan, var är det inte så? Frågar Krekula.

Det som skiljer detta ställe från andra i Luleå är bland annat att de säljer rawfood-fika och att de har BBQ-kvällar.

– Vi säljer mycket av det, trots att det är en ganska nischad gren med en liten målgrupp. Vi har egentligen ingen konkurant där, säger Krekula om rawfooden.

BBQ-kvällarna är det främst deras medarbetare Dan Äkäslompolo som sköter.

– Då röker och grillar vi kött till gäster som bokat bord, säger Krekula.

– I och med att vi i vanliga fall driver en köttbutik är det lite roligt att kunna lyfta upp de delarna här med, säger Ask.

Till Kolarens café kommer det 60 – 70 procent lulebor, reststen är människor från campingen. En bra dag kommer ungefär 400 – 500 gäster.

Egentligen var Lilla skafferietägarna sugna på att komma till Kolarens café redan förra året, men då var Lilla skafferiet fortfarande ganska nytt.

– Men i år kände vi att det var dags, säger Krekula.

Ännu har inget avtal skrivit för nästa år, men i augusti är det dags. Då hoppas Andreas Krekula och Ida Ask på att eventuellt kunna få ett flerårskontrakt.

– Vi hade inte tagit det här om det bara hade handlar om ett år, då hade det inte varit någon idé. Det är så att man blir bättre och bättre för varje år och att då sluta efter ett hade inte varit att löpa linan ut, säger Krekula.

– Vi vill förbättras och utvecklas, det gör man långsiktigt. Gör man något på lång sikt törs man satsa mer, avslutar Ask.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om