Så rider vi ut magsjukan

Magsjukan härjar vidare och det talas spyor lika mycket som väder. Men på förskolorna är man van och hanterar situationen med rutin och sunt förnuft.

Handhygien. Karla Wuolo tvättar händerna noga, det är så trist att ligga hemma med magsjuka tycker hon.

Handhygien. Karla Wuolo tvättar händerna noga, det är så trist att ligga hemma med magsjuka tycker hon.

Foto: Linda Wikström

Luleå2015-02-26 17:02

Videon är inte längre tillgänglig

Kräksjuka, influensa och en rad olika varianter på magsjuka – just denna tid på året är extra påfrestande för barn, föräldrar och personalen på skolor och förskolor. För att inte tala om alla arbetsgivare som saknar vabbande anställda.

Påfrestningen märks på sociala medier; där förs en diskussion bland föräldrar om sjuka barn och smittspridning. Ibland är tonen lätt anklagande – "håll barnen hemma tills de är friska, annars tar denna rundgång med sjuka barn aldrig slut".

Förskolepersonalen har dock fått vägledning.

– Vi följer de rekommendationer som vi får av smittskyddet på landstinget. För vi är ju pedagoger och inte sjukvårdsutbildade, säger Anna Edberg, förskolechef på Kallkällan och Klintbacken.

Där är den så kallade 48-timmarsregeln helt avgörande för om smittorna ska hållas i schack. Diarré och kräkningar ska vara borta i minst 48 timmar innan barnet får återgå till förskolan och det ska även helst återfått aptiten.

Riktlinjerna finns på landstingets hemsida och för några år sedan fick förskolan undervisning i smittskydd av landstinget. Anna Edberg berättar att man även under smittotider ändrar måltidsreglerna.

– Normalt lägger vi upp på fat och barnen serverar sig själv. Men nu har vi maten avskilt och den portioneras ut av personalen, säger hon.

På förskolan Villa kreativa är man inne på andra svängen magsjuka i vinter vilket skyltarna om att respektera 48-timmarsregeln (och helst ännu längre) skvallrar om. Personalen anser dock inte att läget är värre än tidigare år. Och det är svårt att skydda sig.

– Förloppet är ofta så snabbt. Ett barn som är friskt på morgonen kan kräkas till lunch, säger Amanda Johansson.

Man ägnar mycket tid åt tvätt och hygien. Det spritas och tvålas och det är skyddshandskar på. Filtar, madrasser och kuddar tvättas och föräldrarna får ta hem nappar och snuttefiltar för rengöring.

– Vi har inga textilier på skötbrädan för att det ska vara enkelt att rengöra den efter varje blöjbyte, säger Amanda Johansson.

Hon tycker inte att föräldrarna klagar över dålig sjukdisciplin.

– Vi har inte hört något, säger hon.

Barnen själva är högst medvetna om att magsjukan härjar.

– Jag har varit sjuk, jag spydde i bilen, säger Molly Ruuth.

– För mig gick det över på en dag, sen spydde jag inte mer, säger Anna Väänänen.

Karla Wuolo berättar livfullt om sin magsjuka och avslutar med:

– Det är tråkigt för man får inte träffa kompisar.

Landstingets råd om magsjuka

Hygien är viktig, särskilt händerna.

Sjuka får inte röra livsmedel.

Blöjor läggs i plastpåse som genast kastas.

Sjuka stannar hemma minst 48 timmar efter sista kräkning/diarréattack.

Håll alltid tvättställ, kranar, toasits och spolknopp rena.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om