Så påverkas Luleå av nya försvarsavtalet: "Känns spännande"

På tisdagskvällen efter en maratondebatt röstade riksdagen igenom det omdiskuterade DCA-avtalet. Med stor sannolikhet kommer det att påverka Luleå när amerikansk militär får möjlighet att nyttja F 21 i ett fördjupat försvarssamarbete mellan USA och Sverige.

Flottiljchefen överste Peter Greberg, Norrbottens flygflottilj, är positivt förväntansfull inför hur DCA-avtalet kan komma att påverka F 21.

Flottiljchefen överste Peter Greberg, Norrbottens flygflottilj, är positivt förväntansfull inför hur DCA-avtalet kan komma att påverka F 21.

Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten

Luleå2024-06-18 21:43

DCA är en förkortning för "defence cooperation agreement", en överenskommelse som reglerar amerikanska styrkors närvaro i Sverige och öppnar möjligheten för ett närmare samarbete mellan Sverige och USA.

På tisdagen röstade riksdagen ja till avtalet och Luleå-Kallax, liksom Vidsel, Kiruna och Boden är fyra av de 17 utpekade platserna i Sverige som berörs.

– Det känns spännande att se vad som kommer ut av det, säger flottiljchefen överste Peter Greberg vid F 21.

Vad innebär det för F 21?

– Det vet vi faktiskt inte om jag ska vara helt ärlig, men under våren och även tidigare har USA visat ett stort intresse för att vara här hos oss med olika typer av flygplan, både för att genomföra egen verksamhet och delta i gemensamma övningar och jag tror inte att intresset har minskat.

De senaste månaderna har flera amerikanska bombplan, stridsflygplan och lufttankningsflygplan varit i Luleå.

undefined
Amerikanska bombplan på F21.

Syftet med DCA-avtalet är att USA ska kunna lagra material på svenska baser under längre perioder för att ha det på plats vid behov, och därmed minska startsträckan vid en eventuell krigsaktion.

– Det blir ingen fast basering av amerikansk personal i Sverige, men de kanske kommer att vara här oftare och under längre perioder.

Enligt avtalet får amerikansk militär sätta upp egna förråd och andra byggnader som de behöver för sin verksamhet. De har även rätt att ha egna tullbefriade kiosker, kaféer eller restauranger för sin personal.

– Jag har varit på många amerikanska baser och normalt sett bygger man upp en egen infrastruktur, skild från den andra, med exempelvis matsal och någon affär.

Det han kan konstatera är att det är en ganska liten yta att tillgå på F21 och trängre kommer det att bli. Redan finns egna planer på att bygga ut med anledning av den svenska Försvarsmaktens expansion som innebär fler värnpliktiga, större krigsförband och mer material.

– Men vi får se vad avtalet innebär och vad regeringen fattar för beslut om vad vi ska prioritera.

undefined
Tidigare i år var amerikanske piloten Benjamin Jameson, South Dakota, på F 21 och lovordade Luleå.

Några sängplatser, förutom till de värnpliktiga, finns inte på området och om USA:s militär vill bygga egna bostäder på F21 vet han inte.

– Det är lätt att tro att DCA enbart är en angelägenhet för Försvarsmakten, men skulle USA ha personal här mer frekvent så kommer det självklart att påverka även övriga samhället och då menar jag positivt – både Luleå stad och hela regionen – och den dialogen har jag haft med kommunen.

Kan det bli tal om att förvara kärnvapen i Sverige och i specifikt Luleå?

– Avtalet gäller inte för förvaring av kärnvapen.

Tror du att det kan utvidgas till det?

– Det har jag ingen aning om. Det är en politisk fråga, så det är egentligen statsministern som ska svara på den.

undefined
Flottiljchefen överste Peter Greberg, Norrbottens flygflottilj, är positivt förväntansfull inför hur DCA-avtalet kan komma att påverka F 21.

Kan DCA påverka F21 egen verksamhet och till och med inskränka den?

– Det är klart att det påverkar vår egen verksamhet. Men bara till det bättre. Allt som görs inom ramen för avtalet sker i dialog med oss och det viktigaste är att det gör Sverige säkrare i den ganska instabila situation som omvärld vi befinner oss i just nu.

Kommer vi inte mer i blickfånget för Ryssland med amerikansk militär närvaro i Luleå?

– Jag ser det inte så. Vårt geografiska säkerhetspolitiska läge har inte förändrats för att vi gick med i Nato, men i och med det har vi ökat den egna säkerheten.

I flera svenska medier har det uttryckts en oro för att amerikaner som vistas i Sverige med anledning av DCA-avtalet lyder under amerikansk lag. Men enligt information på regeringens hemsida kommer de ändå att kunna dömas enligt svensk strafflagstiftning om en gärning är laglig i USA men brottslig i Sverige. 

Däremot är det USA som i första hand har rätten att döma sina medborgare när det rör sig om gärningar som är straffbara både i Sverige och USA. Sverige kan emellertid ta tillbaka domsrätten i ärenden som är av särskild betydelse för Sverige när det rör gärningar utom tjänsten som inte enbart riktats mot amerikanska intressen.

Peter Greberg kommer inte att ha något personalansvar för de amerikanska förbanden, men han har tagit del av oron som uttrycks i media om att amerikanska militärer exempelvis skulle kunna bryta mot Samtyckeslagen.

– Jag tycker att argumentationen i media är lite olycklig som fokuserar på att amerikaner kommer att begå brott när de kommer hit. Jag tänker istället att de kommer att bidra till vårt samhälle och att de är våra vänner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!