73-åriga Paula Huss torkar noggrannt av borden i gymnasiefiket. Det är tisdag morgon och en ung tjej sitter parkerad vid ett av borden med lurar i öronen bläddrandes i en lärobok.
Närmare 45 år inom polisen räckte inte för Paula. Åtta år efter pensionen jobbar hon fortfarande och hon har inga planer på att lägga av.
– Jag kunde inte ens vara pensionerad i ett halvår innan jag ville börja jobba igen, säger hon.
Hjärnforskaren Lars Nyberg, har efter mer än 30 års studier i det så kallade Betulaprojektet (2021), testat 4 500 Umeåbors minne och hjärnkapacitet. Ett aktivt liv efter pensionen där man lär sig nya saker, har kontakt med nära och kära, motionerar och följer med i nyheterna är faktorer som enligt Lars Nybergs forskning är gynnsamma för att bevara minnesfunktionen.
För Paula Huss bestod dagarna som pensionär av ett ekorrhjul fyllt av promenader, bak, städning och tv-tittande.
– Det värsta var att jag inte hade några arbetskollegor att träffa. Jag hade ju haft alla mina vänner på jobbet, säger Paula Huss.
I dag jobbar hon i fiket på Praktiska gymnasiet.
– Att få träffa ungdomarna är så fantastiskt. Man piggnar till och känner sig behövd. Hemma blir man så trött, säger hon.
En av studiens slutsatser är att minnet börjar åldras vid 60 års ålder i genomsnitt.
– När vi började vår undersökning på 80-talet menade vissa att minnet började försämras redan hos 20 och 30-åringar. I studien kunde vi slå fast att genomsnittsförändringen för episodminnet snarare visade sig vid 60 års ålder. Vi kan se att livsförändringar, som när vi går i pension, kan påverka minnesfunktionerna negativt, säger Lars Nyberg, professor vid Umeå Universitet och tillika gästprofessor vid Luleå tekniska universitet.
– Det börjar också komma evidens på att kost som fet fisk, bär och frukt kan påverka minnet positivt, berättar han.
Studien visar att arbetslöshet, stress och ensamhet kan påskynda åldrandet av minnet.
Men så finns "supergamlingarna" som har samma minnes- och hjärnkapacitet som 35-åringar.
– Genetik och ärftliga faktorer kan man inte göra något åt. Vissa har en väldigt liten eller ingen försämring av minnet alls upp i åldrarna. Jag brukar ta bloggaren Dagny som exempel, säger Lars Nyberg.
Testerna, som utförts på de slumpvis utvalda Umeåborna, har gjorts vart femte år sedan 1988, och har skett via hälsoundersökningar och minnestester med sjuksköterska och psykolog. I vissa fall även magnetröntgen.
Något intressant möte som du minns?
– När vi började på 80-talet testade jag en man i hans hem utanför Umeå. Han berättade en historia om när det första kastspöet kom till Umeå och han fiskade i älven. Det var alltså när han var barn, 60-70 år tillbaka i tiden, men han berättade som om det hände igår. Även jag gillar fiske. Det minnet har etsat sig fast hos mig, 30 år efter mötet.
Nu tror hjärnforskaren att snittåldern för åldrandet och minnet kommer att förflyttas från 60 år till 70 år inom de närmaste decennierna.
– I takt med att många äldre har levt ett hälsosammare liv med tillgång till mat, utbildning och annat kommer det på samhällsnivå bidra till att bevara hjärnan och minnesfunktionerna intakt högre upp, säger Lars Nyberg.
Dagens unga använder sina smartphones som du menar har en viss passiviserande effekt, hur går det ihop med din teori?
– Det finns både hot och möjligheter med smartphones. Om den dominerande effekten skulle bli att folk inte är fysiskt aktiva har det en negativ effekt. Samtidigt kan vi se att det i samhället finns ett stort intresse för friluftsliv och att de flesta värnar om fysisk aktivitet. Telefonen kan också vara ett aktivitetshjälpmedel och gör att vi har mer kontakt med varandra och på så sätt aktiverar och stimulerar hjärnan.
Åter till gymnasiefiket i Luleå. Studenten Esrom Negur, 17, och Paula Huss, 73, hälsar på varandra knoge mot knoge.
– Paula är jättesnäll och vi älskar henne, säger Esrom.
Paula verkar följa alla råd som hjärnforskaren ger men själv tror hon mycket på gener.
– Min mamma blev 92 år. Hon har aldrig motionerat, förutom promenader men hon åt husmanskost som jag. Hon hade ett sjuhelsikes minne.
Efter jobbets slut ska Paula till sin kör och sjunga in julen.
– Ibland glömmer jag bort att jag är 73.