De människor som flyr kriget i Ukraina och kommer till Norrbotten är i dagsläget förhållandevis få. Flyktingarna erbjuds vård vid flyktingmedicinska enheten på Björknäshälsocentral i Boden.
– Boden är en av de orter som initialt tar emot flyktingar från Ukraina. Där har vi en flyktingmedicinsk enhet på Björknäs hälsocentral. De har goda samverkansrutiner redan med Migrationsverket, kyrkan och olika partners där, säger Camilla Brännström, verksamhetsområdeschef primärvården för Luleå och Boden.
Flyktingarna erbjuds hälsoundersökningar och vaccinering. I Ukraina var bara omkring 35 procent av befolkningen färdigvaccinerade när kriget bröt ut.
– Vi erbjuder vaccinationer för covid både i Boden och Luleå. Vi vet att de har lite lägre täckningsgrad, så vi försöker fånga upp dem.
– När det gäller covidvaccin får de komma utan tidsbokning på våra vaccinationsmottagningar. När det gäller övriga vaccin är det framför allt barnvacciner, men det verkar som att de är rätt bra vaccinerade när de kommer. Vi säkerställer att de fått det de ska annars erbjuder vi dem vaccination.
Vårdbehovet varierar förstås. Många har inte fått med sig mediciner eller recept när de lämnade Ukraina, men kan då vända sig till vården för att få förnyade recept.
Barn erbjuds vård på barnavårdscentralerna på samma sätt som andra barn i Sverige.
Vården är bättre rustad i dag för mottagandet av flyktingar än vad man var 2015, uppger Camilla Brännström.
– Vi har lärt oss jättemycket från den vändan så vi är rustade på ett helt annat sätt. Så vi kan säga att vi är mycket mer förberedda.
I dagsläget har omkring 600 ukrainare anlänt till Norrbotten. Svårigheten är att veta om och när fler kommer.
–Vi vet inte t hur många som kommer, när de kommer och var de kommer. Vi försöker ha tät kontakt med Migrationsverket så vi kan få signaler i hyfsat god tid så vi kan rusta för det, säger Camilla Brännström och fortsätter:
– Boden är en van ort för flyktingmottagande så därför har vi också en flyktingmedicinsk enhet där. De första flyktingarna har kommit dit, sedan får vi se vart i länet de hamnar sedan. Jag tycker att vi känner oss väl förberedda och kan rutinerna som gäller, säger Camilla Brännström.