Den nya EU-förordningen kallas "flödesbaserad marknadskoppling" och skulle egentligen ha införts under förra året, men starten flyttades fram ett år.
Den 29 oktober 2024 träder det nya systemet i kraft. Det kommer att påverka elpriset för både företag och privathushåll. Syftet med förändringen är att öka överföringen av el mellan de nordiska länderna, vilket bedöms få en utjämnande effekt på elpriset.
Det nya systemet gynnar länder med högt elpris, som exempelvis Norge, medan i länder med stor elproduktion och låga elpriser likt Sverige förväntas prisnivån att stiga.
Magnus Tillqvist är chef för analys och krafthandel vid Luleå energi.
– Det är svårt att med exakthet kunna förutse konsekvenserna för den enskilda konsumenten. Även om det har genomförts simuleringar av det nya systemet finns en del osäkerhetsfaktorer kvar, men förändringen påverkar enbart det rörliga elpriset. Alla kunder med ett fast elpris påverkas inte alls av förändringen.
Med tanke på dagens prisnivå kommer en prisökning med tio procent inte att innebära några större kostnadspåslag för det enskilda hushållet.
– Jag tror att andra faktorer kommer att få en större påverkan på elpriset. Till exempel vädret kan orsaka stora kostnadsstegringar. Det har vi sett tidigare vintrar, tillägger Magnus Tillqvist.
Luleå energi har i dag över 40 000 kunder, där ingår både privathushåll och företag.