Det är de tio så kallade välfärdsmiljarderna som tillsammans med andra satsningar på skolan och vården har gett länet ett tillskott på drygt 794 miljoner kronor under 2017. Regionen har fått knappt 139 miljoner och kommunerna nästan 656 miljoner.
– Välfärden är viktigare än sänkta skatter och därför måste vi fortsätta med reformer som ger resultat lokalt och regionalt, säger riksdagsledamoten Linus Sköld (S).
Regeringen har också aviserat att ytterligare fem miljarder satsas på välfärden i budgeten för 2018. Fördelningen är inte klar, men Region Norrbotten kommer att få ungefär 75 miljoner kronor.
I samma budgetproposition ska den nya flygskatten finnas med. En skatt som har stött på stort motstånd hos både oppositionen och i Norrbotten.
Emilia Töyrä är inte särskild imponerad av allianspartiernas utspel om att eventuellt väcka misstroendevotum mot en minister om flygskatten läggs fram.
– Det är ganska oroande att man vill använda de verktygen för att göra politisk sak. Misstroendevotum är tänkt för att kunna avsätta statsråd som inte sköter det konstitutionella, säger hon.
– De berättar i alla fall att de inte kommer gå fram med en gemensam budget och det tycker jag är bra, flikar Linus Sköld in.
Fredrik Lundh Sammeli tycker att debatten om flygskatten, som målats upp som en fara för näringslivet, är märklig.
– Det skadligaste är väl klimatkrisen vi är mitt inne i. Många gånger tar debatten en konstig vändning, säger Lundh Sammeli.
Linus Sköld tror inte heller att näringslivet kommer lida allt för mycket. Han hänvisar till regeringens utredning som förutser att skatten kommer dämpa tillväxten av flygandet.
– Men vi kommer fortsatt ha en tillväxt av flygande. Så att måla upp det här som en kris för Norrbottens län tror jag är att dra lite för stora växlar, säger Sköld och fortsätter:
– Samtidigt är det viktigt att tillgängligheten för Norrbotten finns kvar, så vi behöver ha samma antal avgångar som nu.
Då får det väl ingen klimateffekt?
– Som sagt, effekten kommer vara en dämpning av tillväxten.