Kommunens fastighetschef informerade kommunstyrelsens arbetsutskott om vad det eftersatta underhållet av kommunens fastigheter innebär. På fem-tio års sikt kommer driftskostnaderna att öka, från dagens nivå på cirka 650 miljoner kronor om året till 920 miljoner kronor om året. En ökning med drygt 40 procent, eller 270 miljoner kronor.
– 270 miljoner kronor är en schablon beräknat på hela vårt fastighetsbestånd, säger fastighetschefen Fredrik Thyselius.
Driftskostnaderna för nyinvesteringar, så som Hertsö badhus till exempel, tillkommer.
Av dessa 270 miljoner kronor i ökade driftskostnader svarar barn- och utbildningsförvaltningen för cirka 150 miljoner kronor. Barn- och utbildningsförvaltningen är den första förvaltningen som granskats mera i detalj, nu pågår arbetet med att granska socialförvaltningens lokalbehov och underhållskostnader och därefter är det kultur- och fritidsförvaltningens tur.
Kommunalrådet Niklas Nordström tycker inte att det är acceptabelt att driftskostnaderna för lokaler ökar så mycket.
– Vi måste minska vår lokalyta. Vi kommer att behöva lämna ett antal hus vi har i dag. Vi har på tok för stora kostnader framför oss i den här underhållsskulden, säger Niklas Nordström (S).
Informationen från fastighetschefen är en del i arbetet med den reviderade budgeten, som ska behandlas av kommunfullmäktige 25 mars.
– Ska vi klara av att effektivisera då kan vi inte ha så mycket lokalyta som vi har i Luleå, säger Niklas Nordström.
– Ska vi klara av att skydda så att det inte blir uppsägningar av personal, då måste vi göra oss av med lokaler, fortsätter han.
Delar av oppositionen kritiserar Socialdemokraterna som styrt Luleå kommun i åratal.
– Man har inte renoverat och skött underhållet så som man borde ha gjort, man har skjutit det framför sig. Nu sitter vi med facit i hand, säger Carola Lidén, gruppledare för Centerpartiet.
– Man har inte underhållit det kapital man har i kommunen, tillägger hon.
Niklas Nordström vill inte älta det som varit.
– Det är ingen idé att recensera hur det varit historiskt. Det har inte funnits någon radikal opposition från andra partier i den här frågan. Det är den samlade politiska församlingen som gör att vi står här nu, jag som ledare måste ta ansvar för det vi ser nu, kommenterar Niklas Nordström kritiken.