Så minskas sjukresorna

Specialistläkare ska regelbundet besöka vårdcentraler för att träffa patienter. På det sättet ska äldre slippa ta sig till sjukhus.
Det här är en av de satsningar som landstingsledningen vill införa de kommande åren. En annan ska öka jämställdheten i vården.

LULEÅ2006-06-01 06:00
Landstinget antar med jämna mellanrum en så kallad landstingsplan, ett program som beskriver vilken inriktning som sjuk- och hälsovården ska ha i länet. Just nu är det aktuellt med landstingsplan för 2007-2009.
På onsdagen kallade landstingsledningen till presskonferens för att informera om detta. Då talade bland andra landstingsrådet Kent Ögren.
- Den medicintekniska utvecklingen går fort, det som i dag är rikssjukvård blir regionsjukvård och sedan bassjukvård. Vi har ett bra exempel på den utvecklingen: nu klarar man av kärlutvidgningar med hjälp av ballongsprängningar på Sunderby sjukhus. Det tog fyra år innan metoden hittade dit men nu fungerar det bra.

Hög tillgänglighet
Ögren talade om det övergripande mål som de regerande socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet har: hög tillgänglighet. Han talade i det sammanhanget om olika satsningar som gjorts och görs i landstinget. Dit hör investeringar på sammanlagt 80 miljoner kronor i Piteå älvdals sjukhus.
- Sjukhuset är det tredje största i landet när det gäller ortopedi. Nu planerar vi att få dit forskning för att verksamheten ska utvecklas ännu mer. Vi vet också att just forskningsverksamhet lockar läkare.
I de satsningar som planeras ingår att specialistläkare ska besöka olika vårdcentraler. Tanken är att samla 15-20 äldre patienter åt gången.

Långa resor
- De som bor i Arjeplog har lång resa till och från Sunderby sjukhus. Genom att specialister besöker vårdcentraler där och på andra avlägsna orter slipper de äldre de jobbiga resorna till sjukhuset.
I planeringen ingår också en förbättrad kontakt mellan vårdcentraler och kommuner. Där ingår en satsning på vårdchefer i Luleå-Boden, Malmfälten, Östra Norrbotten och Piteå älvdal.
Landstingsledningen satsar också en miljon kronor på att öka jämställdheten i vården.

Integrativ medicin
- Män och kvinnor behandlas olika och det måste vi ändra på, säger landstingsrådet Monica Carlsson(v).
Det ska också göras en satsning på så kallad integrativ medicin, där traditionell medicin används tillsammans med alternativ medicin.
- För 20 år sedan var akupunktur inte accepterat av läkarkåren, i dag är det få som ifrågasätter nyttan med det. Och det finns många andra behandlingsmetoder som också kan och bör användas av läkare. Därför ska vi utbilda läkare så att de får kunskaper om de alternativ som finns, säger landstingsrådet Agneta Granström (mp).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om