- Oktobervärmen har varit mycket över den normala. Och detsamma gäller nu de närmaste dagarna. Den här tiden i slutet av oktober och början av november brukar det vara en minusgrad vid kusten och fyra minusgrader i inlandet.
Nu är det plus fyra-fem grader i kusten och tre plusgrader i inlandet.
Det som hjälpt till att bibehålla värmen är att det förekommit dis, dimma och dimmoln. De har nattetid lagt sig som lock över marken och hindrat utstrålning från backen, berättar meteorolog Lovisa Andersson, SMHI Norrköping.
Vintern dröjer
Ännu ser alltså vintern ut att dröja. I Sverige definierar SMHI vintern som den tid när dygnsmedeltemperaturen stadigvarande är under 0°C (meteorologisk vinter).
Även i Finland innebär vinter den period av året då dygnets medeltemperatur ligger under 0 °C.
Man kan säga att vintern är perioden mellan lövfällningen och lövsprickningen eller den tid då det mer än bara tillfälligt brukar ligga snö på marken.
Riktig vinter ska enligt de flesta vara kall och bjuda på gott om snö. Vilket vi lugnt brukar kunna räkna med i norra Sverige. I landets södra delar däremot kan den riktiga vintern vissa år helt utebli.
10 oktober i Kiruna
Här några exempel på när vintern normalt brukar anlända:
¤ Kiruna: 10 oktober
¤ Östersund: 4 november
¤ Stockholm: 6 december
¤ Malmö: 7 januari
Det finns även en kalendarisk definition som säger att vintern omfattar månaderna december, januari och februari.
För att det ska bli riktig vinter med kyla och snö i Sverige krävs det att lågtrycken går på sydliga banor till exempel över Spanien-Italien-Grekland, eller på mycket nordliga banor över Ishavet. Det är då ofta högtrycksbetonat, kallt och torrt väder här. Går lågtrycken över Tyskland-Polen får vi ostvindar och snö i södra Sverige