Girjas sameby vann mot staten
Följetongen Girjas Sameby mot staten avslutades i januari i och med att Högsta Domstolen gav samebyn ensamrätt att bestämma om jakt och fiske i sitt område.
Vi kommer inte att utestänga någon, sa ordföranden Matti Berg när HD-domen kom.
Det är bestämmelsen om urminnes hävd som ger samerna i Girjas sameby rätt att bestämma om andra ska få jaga och fiska på området ovan odlingsgränsen, enligt HD.
– Det är samerna som står utanför samebyarna som är förlorarna, sade Håkan Jonsson, ordförande i partiet Jakt- och fiskesamerna.
När började skiten egentligen?
Det talas väldigt mycket om månaden mars när det gäller utbrottet av den pandemi som så mycket präglat vår tillvaro under 2020. Men redan i januari och framför allt i februari sågs tecknen på vad som komma skulle.
Smittskyddsläkaren Anders Nystedt konstaterade bekymrat den 29 februari att även om beredskapen för en smittsam sjukdom var så bra som den kunde vara, så sjukvården i Norrbotten slimmats under de senaste åren.
– När jag började på infektionskliniken fanns det 32 platser på infektionskliniken.
Greta spred glans över vintermarknaden
Kungaparet var på plats och Jokkmokks vintermarknad slog besöksrekord. Men den mest omtalade besökaren på marknaden 2020 var miljöaktivisten Greta Thunberg. Greta Thunberg hade bjudits in av Sáminuorra.
– Lösningen till klimatkrisen måste innehålla kunskap och visdom från ursprungsbefolkningar. Vi har mycket att lära av dem som lever av och med naturen, sade Greta Thunberg vid besöket i Jokkmokk.
Under manifestationen berättade unga samer om hur de märkte av klimatförändringarna i sin vardag bland renarna.
Märta och Siri drog fullt hus i Luleå
Den 8 mars skrev Norrbottens-Kuriren in sig i Luleås historia i samband med att ett arrangemang i Ebeneser i Luleå samlade hundratals besökare. På arrangemanget talades om Märta Bucht och Siri Holm, kvinnliga förebilder i Luleå i början av förra århundradet. De båda personligheterna inom bland annat den kvinnliga rösträttsrörelsen avled båda i början av 1960-talet, men på plats i Ebeneser fanns många som hade personliga minnen av de båda damerna, exempelvis som lärare på flickskolan i Luleå.
Vägbygget kom igång – efter 20 år
I april kom vägbygget på riksväg 97 igång. De var det 40 år sedan förstudien som ligger till grund för bygget lades fram.
Trafikverket beräknade då att bygget skulle kosta 459 miljoner kronor. Hösten 2022 ska den mötesfria vägen mellan Luleå och Boden stå helt klar. Bland annat ska de många av- och påfarterna på vägen ersättas med planfria korsningar.
Bygget har pågått sedan i april och under hösten har många trafikanter svurit ve och förbannelse över vägen och vägbygget. Gropar i vägen har gått hårt åt fordonen.
Hit ska fem tusen Luleåbor flytta
Under det expansiva 1970-talet byggdes flera nya bostadsområden i Luleå. Sedan har det varit färre byggen i det stora formatet ända fram tills att det började byggas på Kronan och det gamla Lv7-området.
Nu har byggena där nått fram till Kronandalen, där Kronanområdets centrum ska byggas. Området ska fyllas med flerfamiljshus och radhus och där ska finnas restaurang och matvarubutik.
Det allra första som byggdes på området var Träffparken. Förut har parkområden och gångvägar fått vänta tills husen har byggts, men Luleå kommun har ändrat gången.
Häftig brand förstörde Polarbröd i Älvsbyn
På söndagskvällen den 23 augusti tog det eld i en degklump på väg mot en av svalbanorna på Polarbröd i Älvsbyn. Dagen efter skulle företaget inviga den nya produktionslinjen, men branden i degklumpen fick som resultat att hela fabriken lades i grus och aska. Ett 30-tal brandmän från fyra stationer i länet bekämpade elden, men de fick dra sig tillbaka när lågorna hotade ammoniaktankar i fabriken.
Måndag var en sorgens dag för Älvsbyborna. Många grät och kramades för att trösta varandra vid Polarbröds informationsträff för de anställda.
Kommunalrådet saknade stöd och avgick
Det andra S-märkta kommunalrådet i Luleå avgick inom loppet av ett år. Lenita Ericson kastade in handduken i början av oktober, eftersom hon bland annat under en längre tid känt sig motarbetad av partitoppen i Luleå.
Efter den överraskande avgången har det visat sig att den föregicks av en längre intern maktstrid inom fullmäktigegruppen men även i arbetarekommunens styrelse.
Tomas Karlsson, klubbordförande för IF Metall på SSAB, krävde att de tre ledamöterna i Socialdemokraternas VU Anders Öberg, Yvonne Stålnacke och Kent Ögren skulle avgå.
De röstande stödde folkinitiativet
Folkinitiativet Hela kommunen ska leva och lära tog hem en förkrossande seger i folkomröstningen om Luleås skolstruktur. Totalt röstade cirka 21 500 Luleåbor på folkinitiativets förslag, drygt en tredjedel av de röstberättigade. Men valdeltagandet, som förmodades bli lågt, blev ännu lägre.
I en opinionsundersökning som Norrbottens-Kuriren och NSD gjorde innan omröstningen förutspåddes ett valdeltagande på 63 procent. Det visade sig bli 38 procent av de röstberättigade. 89 procent av dem som röstade, la sin röst på folkinitiativet.
Larmet om larmet blev riksnyhet
Många hade fruktat det och i mitten av oktober blev det verklighet. Luleå kommuns trygghetslarm slutade att fungera. En kvinna avled efter att ha tryckt på larmet åtta gånger utan att det nådde nattpatrullen. Det visade sig att problemet inte var okänt.
Larmen gick inte fram efter att tekniska förändringar gjorts i början av oktober. Närmare 50 kommuner påverkades av haveriet.
Bolaget Tunstalls trygghetslarm används i fler än 150 kommuner i Sverige. Men Luleå lämnar bolaget och flera andra kommuner funderar på att byta leverantör.
Byggloven i skärgården retar
Tänker du köpa eller bygga skärgårdsstuga? Kontrollera vilka bygglovsbestämmelser som gäller. I somras skrev vi om Storstugan på Småskär, byggd för mer än hundra år sedan, som står och förfaller för att ägaren inte får rusta den till den storlek, 50 kvadratmeter, den har. Högst 20 kvadrat gäller på stadsplanebelagda Småskär och det räcker inte för den nuvarande ägaren.
Artikeln om byggloven i skärgården blev en av årets mest lästa och fick många reaktioner på sociala media.