Så många lärare saknas inför skolstarten i Luleå

Luleå kommun har inför skolstaren annonserat ut 97 lärartjänster. Kommun har haft svårt att rekrytera behörig personal och ett antal obehöriga har därför anställts. "Jag tycker ändå att det har gått relativt bra", säger Helena Bergström, HR- och ekonomichef.

Trots att det blir svårare att hitta behöriga lärare är rekryteringsansvariga på Luleå kommun nöjda med bemanningen innan skolstarten.

Trots att det blir svårare att hitta behöriga lärare är rekryteringsansvariga på Luleå kommun nöjda med bemanningen innan skolstarten.

Foto: Joakim Blomqvist

Luleå2018-08-16 11:11

Det är mest lärare men även fritidspedagoger, förskolelärare och barnskötare som har rekryterats. Inom gymnasiet är det främst inom de yrkesinriktade ämnena som de har varit svårast att rekrytera. Inom grundskolan har man anställt 18 obehöriga lärare och på gymnasiet åtta obehöriga.

– Jag tycker ändå att det har gått relativt bra för många av de här är under utbildning och väntar på sin legitimation, säger Helena Bergström, HR- och ekonomichef på barn- och utbildningsförvaltningen.

Till grundskolan har kommunen haft svårt att rekrytera till kombinationstjänster som matte/NO och Svenska/Engelska. Svårast har det varit att rekrytera till Råneåskolan och på Tunaskolan har man fler obehöriga än på andra skolor.

– Det är där vi får fundera på hur vi får ihop det och kanske jobba ännu tightare i vår bemanningsplanering hur man kan få till det här på ett bra sätt, säger Helena Bergström.

Fritidspedagoger är den yrkeskategori inom skolan som kommunen har haft svårast att rekrytera till.

– Där har vi löst med fritidsassistenter och där finns det en dispens, det vill säga det räcker att vara fritidsassisten, säger Helena Bergström som berättar att möjligheten till dispens upphör nästa år.

– Det är något vi funderar kring i och med att vi inte har någon egen utbildning här uppe. Det kommer att finnas ett behov, säger Bergström och tillägger:

– För varje år blir läget tuffare och därför behöver vi jobba för att få hit en utbildning.

Antalet lärartjänster som utannonseras ligger på ungefär samma nivå som tidigare år. Däremot har det blivit svårare att rekrytera lärare och det är något som inte heller kommer att bli lättare de kommande åren tror Helena Bergström.

– Vi kan känna av mer på ansökningarna att det inte är samma tryck och att det kan vara svårt på vissa områden. Vi vet att lärarabristen finns och det kommer inte att bli bättre nästa år, säger Bergström.

Det finns ännu omkring 15 tjänster där rekryteringstiden ännu inte gått ut, eller där den förlängts.

– Man kan konstatera att vi är ganska nöjda i år, men vi förstår att det kommer att bli mer utmaningar framöver, säger Helena Bergström.

Fördelningen av det utannonserade tjänsterna

70 lärartjänster

10 Fritidspedagoger

15 Förskolelärare

2 Barnskötar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!