– Vi ska inte betala en massa pengar till telefondoktorerna som i alla fall skickar patienterna till hälsocentralerna. Det här skulle ha gjorts för länge sedan. Den är så enkel att använda så även äldre kan lätt använda den, säger Karin Eklund.
I slutet av februari öppnade Region Norrbotten Digitalen, en tjänst där patienter kan få direktkontakt med en sjuksköterska eller läkare via mobil, surfplatta eller dator. Hittills har omkring 20 000 personer loggat in.
– En stor andel av dessa har gått vidare och chattat med sköterska och där fått hjälpen de behöver. 10 till 15 procent behöver fysisk kontakt, säger Pia Näsvall, chefsläkare och verksamhetschef Digitalen.
Hälsocentralerna i Pajala, Kalix, Sanden (Boden) och Örnäset (Luleå) är anslutna till tjänsten. Men såväl listade som olistade patienter kan chatta med vårdpersonal.
Under resans gång och innan Digitalen var klar att användas hann de privata nätdoktorerna starta på marknaden.
– Det är ett alternativ för medborgarna och kostar ganska mycket för Region Norrbotten, säger Pia Näsvall.
I juni 2019 beslutade Sveriges kommuner och regioners styrelse om en ny rekommendation till regionerna om gemensamma utomlänsersättningar för digitala vårdkontakter. För en digital läkarkontakt betalar regionen 500 kronor, 425 kronor för digital kontakt med psykolog, kurator eller psykoterapeut och 275 kronor för digital kontakt med annan sjukvårdspersonal.
Pia Näsvall säger att trycket på 1177 blev väldigt stort i början på pandemin och att patienter i många regioner inte kom fram på telefon. För Norrbotten har det varit en fördel att ha tillgång till Digitalen.
– Vi ökade antal ärenden som kunde hanteras med 40 procent. Vi får en helt annan möjlighet att hjälpa fler utan att behöva öka bemanningen på motsvarande sätt, och vi har kunnat behålla en bra arbetsmiljö och en bra kontakt med patienten, säger Pia Näsvall.
En förhoppning är att nya lösningar kan göra att man inte behöver anlita så mycket hyrpersonal.
– Vi behöver verkligen vår personal men vi kanske inte behöver hyra in på samma sätt. Det blir också en minskad kostnad för resande. Kan vi erbjuda en lösning som är så tillgänglig och bra att man väljer oss så sparar det förstås pengar, säger Pia Näsvall.
I framtiden vill regionen kunna erbjuda möjlighet att chatta även med den specialiserade vården.