Så många får lämna gestamp Hardtech

Förhandlingarna är nu klara. 84 fastanställda tvingas lämna Gestamp Hardtech. Många fler har redan lämnat företaget vars personalstyrka nu har minskat rejält.

84 fastanställda får lämna Gestamp Hardtech efter att förhandlingarna mellan företaget och facken avslutats.

84 fastanställda får lämna Gestamp Hardtech efter att förhandlingarna mellan företaget och facken avslutats.

Foto: Kurt Engström

Luleå2018-06-29 20:52

Det var i april som industriföretaget Gestamp Hardtech varslade om att 211 tjänster skulle sägas upp, av dem var 138 fastanställda. Bakgrunden är att företaget har gått med nästan 400 miljoner kronor i förlust sedan 2015. Resultatet efter förhandlingarna blev att 84 fastanställda, varav tolv tjänstemän, nu får lämna Gestamp Hardtech. Det är alltså ett betydligt lägre antal avskedade från Gestamp än vad som befarats, men inte på grund av att fler jobb blivit kvar på företaget. Johan Balck, VD på Gestamp Hardtech, är positiv till resultatet.

– Jag är glad över att vi kan genomföra de här förändringarna i god ordning. Gestamp Hardtech står nu väl rustat för lönsam tillväxt. Att vi säger upp väsentligt färre medarbetare än vi varslade i april kan vi tacka den goda arbetsmarknaden i Luleå för. Många medarbetare i produktionen som riskerade att bli övertaliga har under våren valt att lämna Gestamp för andra arbetsgivare, säger Johan Balck.

Johan Balck är nöjd med att man kunnat undvika att avskeda ett 50 tal av de som varslades i april men vill inte gå in på vilka eventuella avgångslösningar som har gjorts.

– Jag går inte in på de förhandlingarna, men de flesta av de här har hittat andra jobb och det har varit en jättebra arbetsmarknad i Luleå. Det har slutat folk hela tiden hos oss och det känns jätteskönt att våra anställda har kunnat hitta andra jobb, säger Johan Balck.

Även förhandlingarna med facken tycker Balck har gått smidigt.

– Jag tycker att vi har haft en bra dialog med facken och alla har känt för vad vi vill göra, att vi vill ha ett lönsamt bolag. Sen har vi följt de regler som finns och därifrån diskuterat och hittat olika lösningar. Då hamnar vi där vi hamnade idag, säger Johan Balck.

Utöver de 84 fastanställda som får lämna så har Gestamp Hardtech också valt att avsluta alla tjänster som tidigare fyllts av personer från bemmaningsföretag. Hur många tjänster det rör sig om mer exakt är inte Johan Balck helt säker på. Enligt det tidigare beslutet om varslet så rör det sig däremot om åtminstone 73 tjänster.

– Vi har sagt att från och med mitten av augusti kommer vi inte ha några bemmaningsanställda hos oss, säger Johan Balck.

Vi har sökt klubbordförande vid IF Metall, Anders Sjöberg, för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om