Så många brott begås i Överkalix

Överkalix har dåligt rykte. För slagsmål, misshandel och andra våldsbrott.
Men stämmer ryktet? Sker det ovanligt många våldsbrott i Överkalix?
Ja och nej. Räknat per invånare har kommunen färre våldsbrott än genomsnittet i Norrbotten. Men enligt Brottsförebyggande rådet har Överkalix den värsta statistiken i hela landet.

LULEÅ2007-07-18 06:00
Spelar skilsmässofrekvensen roll för hur många våldsbrott som begås i en kommun? Är en kommun med många aktiva medlemmar inom Svenska kyrkan mindre våldsbenägen? Finns det mindre risk att bli nerslagen i en kommun som satsar på utbildning?
Jo, åtminstone enligt Brottsförebyggande rådet (Brå). För att kunna jämföra olika kommuners brottsnivå räcker det inte att räkna antal anmälda våldsbrott per invånare. Man måste också räkna in de faktorer som påverkar brottsnivån, som till exempel arbetslösheten, utbildningsnivån, medelåldern, antal Systembolag och restauranger med alkoholtillstånd, valdeltagande, medelinkomst, sociala kontakter, och så vidare. På så sätt får man fram det som Brå kallar "förväntad brottsnivå". Den överensstämmer inte alltid med den riktiga brottsnivån. Vissa kommuner, som Arjeplog, har lägre antal anmälda våldsbrott än förväntat.
Många kommuner har i stället fler våldsbrott än förväntat. Överkalix, som ligger under länets genomsnitt för antal anmälda våldsbrott per invånare, har nästan 70 procent fler våldsbrott än förväntat. Det är den i särklass största avvikelsen i hela landet.
Förra året hade Överkalix 647 anmälda våldsbrott per 100.000 invånare. Det kan jämföras med Luleås 1.009, Haparandas 1.186 och Övertorneås 596. Genomsnittet i länet var förra året 901 anmälda våldsbrott per 100.000 invånare.
Men enligt Brå borde inte Överkalix har fler än 200 anmälda våldsbrott per 100.000 invånare.
Överkalix har helt enkelt för bra förutsättningar för sina 647 anmälningar.

Hög medelålder
Kommunen har hög medelålder, den ligger på topp i länet vad gäller satsningar i utbildning, den har högt valdeltagande, väldigt få långtidsarbetslösa och Överkalixborna medverkar dessutom flitigt i studiecirklar.

Första gången
Trots att Brå framställt den här statistiken redan 2002 för att hjälpa beslutsfattarna att få ett bättre grepp om brottsnivån i kommunen, har det socialdemokratiska kommunalrådet i Överkalix, Leif Nilsson, aldrig hört talas om de här uppgifterna.
- Nej, det är första gången jag hör det. Men uppgifterna är mycket intressanta. Hittills har vi jämfört oss med andra kommuner i Norrbotten och tyckt att vi ligger ganska bra till. Då blir man lite nöjd och jobbar inte tillräckligt hårt för att bli ännu bättre. Men tydligen kan vi bli mycket bättre, säger Leif Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om