Så kan skolstrukturen på Örnäset förändras – kartan ritas om

Kartan för skolornas upptagningsområden kan ritas om, så att Bergviken, Kronan och Lulsundet blir ett nytt område. Ett av fyra alternativ i utredningen av Örnäsets skolstruktur.

Örnässkolan kan bli en renodlad högstadieskola med plats för 550 elever. Eller en skola för mindre barn F-6. Eller en storskola med plats för 730 elever i årskurs 4-9. Eller bli kvar som idag.

Örnässkolan kan bli en renodlad högstadieskola med plats för 550 elever. Eller en skola för mindre barn F-6. Eller en storskola med plats för 730 elever i årskurs 4-9. Eller bli kvar som idag.

Foto: Anna Isaksson

Luleå2024-06-19 14:32

Nyheten i korthet

  • En utredning har gjorts av Örnäsets skolstruktur, för att möta ökande antal elever. Fyra alternativ presenteras för grundskolan.
  • Utredningen visar att om inga förändringar görs kommer det att saknas cirka 350 platser i grundskolan. Två nya förskolor planeras vilket nästan täcker behovet av förskoleplatser.
  • Utredningen går ut på samråd till och med den 30 september. Barn- och utbildningsnämnden förväntas fatta ett beslut om vilket alternativ som ska väljas på sitt sammanträde i oktober.

Huvuddragen i utredningen har presenterats för politikerna i barn- och utbildningsnämnden. Utredningen av skolstrukturen inom Örnäsets upptagningsområde är den femte utredningen som görs, efter Notviken, Gammelstad, Bergnäset och Centrum. 

Utredningen har bedömt att det behövs 750 platser i förskolan och 1 500 platser i grundskolan inom Örnäsets upptagningsområde. Behovet baseras på befolkningsprognosen fram till 2032 samt Vision 2040.

Om inga förändringar görs av nuvarande skolstruktur så uppstår en brist på cirka 350 platser i grundskolan. 

Förskolan skulle nästan klara av behovet av platser med tillskottet av två planerade nya förskolor på Kronan; en förskola vid Kronanvägen med åtta avdelningar och en förskola på Kronandalen med fyra avdelningar. Det skulle ge totalt 731 platser i förskolan.

I dag finns det tre kommunala grundskolor inom Örnäsets upptagningsområde; Furuparkskolan F-3 med plats för 200 elever, Tallkronaskolan F-6 med 400 elever och Örnässkolan F-9 med 550 elever. I Svartöstaden finns friskolan Nya läroverket med årskurs F-6.

Oavsett vilket alternativ som politikerna än väljer så är Örnässkolan i stort behov av omfattande renoveringar. Utemiljön vid Furuparkskolan och idrottshallen måste också åtgärdas i några av alternativen, alternativt kommer det att ske utbyggnader på marken där den nedbrunna skolan stått. 

Alternativ 1: Furuparkskolan blir en renodlad högstadieskola årskurs 7-9 med plats för 450 elever. Ny byggnad i flera våningar byggs på marken där nedbrunna skolan stod. Idrottshallen byggs om och utemiljön anpassas för äldre elever. Tallkronanskolan F-6 byggs ut för att kunna ta emot 500 elever. Detaljplanen måste ändras, vilket kan ta tid. Örnässkolan blir F-6 skola med plats för 550 elever. 

Alternativ 2: Furuparkskolan byggs ut till F-6 skola med plats för 400 elever, kräver ny byggnad i flera våningar. Idrottshallen renoveras och utemiljön anpassas. Tallkronan består som F-6 skola men byggs ut för att kunna ta emot 500 elever. Örnässkolan blir en renodlad högstadieskola årskurs 7-9 med plats för 550 elever.

Alternativ 3: Furuparkskolan byggs ut för att ta emot 400 elever i årskurs F-3. Kräver ny byggnad i flera våningar och ändrad detaljplan. Tallkronanskolan består som F-6 skola med 400 elever. Örnässkolan genomgår en större omdaning, där hela skolområdet planeras om. Nya byggnader uppförs, matsal och kök flyttas och äldre byggnader kan rivas. Det innebär att Örnässkolan skulle kunna ta emot maximalt 730 elever i årskurs 4-9.

I vintras fick utredarna göra ett omtag, vilket resulterat i ett fjärde alternativ där gränserna för skolornas upptagningsområden ritats om. Två områden delas upp på tre områden. 

Centrum skulle då ha två skolor; Residensskolan årskurs 7-9 med plats för 400 elever och Östra skolan F-6 med plats för 300 elever samt den internationella engelska skolan som startar i höst. 

Örnäset skulle behålla Furuparkskolan F-3 med 200 elever och Örnässkolan årskurs 4-9 med plats för 550 elever. 

Ett nytt upptagningsområde skulle utgöras av Bergviken, Kallkällan, Kronan och Lulsundet. Inom det nya området skulle Tallkronanskolan F-6 ha plats för 400 elever och Midskogen F-9 upp till 500 elever, samt 435 elever på friskolan Nya Läroverket F-9.

Alternativ fyra innebär att befintliga skolor på Örnäset inte behöver byggas ut, vilket blir billigare. Mindre risk för förseningar eftersom inga detaljplaner behöver ändras inom Örnäsets område.

För förskolorna finns bara två alternativ, där skillnaden består i hur Haga förskola används. 

Alternativ ett innebär att Haga förskola läggs ned när de nya förskolorna på Kronan byggts. Då säljer kommunen hela fastigheten, som även innefattar nedlagda Knöppelåsens förskola. I detta alternativ täcks inte behovet av platser fullt ut, då det totalt ger 700 platser fördelat på 41 avdelningar.

Alternativ två innebär att Haga förskola blir kvar och dessutom utökas med två avdelningar på Knöppelåsen. Alternativet innebär mycket god kapacitet av förskoleplatser.

Skolutredningen för Örnäset går ut på samråd till och med den 30 september. Den 28 augusti ska det hållas samrådsmöte för barnens vårdnadshavare. 

Barn- och utbildningsnämnden väntas fatta ett inriktningsbeslut om val av alternativ på sammanträdet i oktober. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!