Så laddar du säkert med smart teknik

Nyregistreringen av elbilar är på väg mot rekord i Sverige. För den som ska ladda hemma gäller det att se över säkerheten.

Magnus Tillqvist, chef för energitjänster vid Luleå Energi, ser efterfrågan på laddboxar öka i takt med att elbilarna blir fler.

Magnus Tillqvist, chef för energitjänster vid Luleå Energi, ser efterfrågan på laddboxar öka i takt med att elbilarna blir fler.

Foto: Thomas Lövgren

Luleå2020-11-28 07:00

Hos Luleå Energi märks ökningen av laddbara bilar bland annat i ökad efterfrågan på laddboxar.

– Absolut. Tittar man på siffrorna för både privatpersoner och företag så har vi en ökning på mer än 200 procent i år, säger Magnus Tillqvist, chef för energitjänster vid Luleå Energi.

Det finns många leverantörer av laddboxar. Hos Luleå Energi kostar en sådan 16 500 kronor, inklusive installation. Oavsett leverantör kan man få ett statligt bidrag för halva beloppet, upp till 10 000 kronor. Som privatperson söker man pengarna i efterhand hos Naturvårdsverket.

Hur fungerar en laddbox?

– De flesta boxar i dag är väldigt smarta och kan programmeras via appar eller internet. Sedan finns det något som heter lastbalansering.  I stora drag betyder det att man kan utjämna effekten i uttaget, kopplat till vilken säkringsstorlek man har i huset. 

Hur länge behöver man ladda?

– Normalfallet för ett vanligt hushåll är att man laddar någonstans mellan sex och nio timmar. Man laddar utifrån sitt körmönster, det är ju oftast på natten som man inte använder bilen. Är den fulladdad på morgonen så räcker det för det mesta. De flesta kör ju inte jättelånga sträckor på en dag.

Hur ordnar man laddningen om man bor i lägenhet?

– Det beror lite på om man bor i hyresrätt eller bostadsrätt. Är det hyresrätt så måste man komma överens med fastighetsägaren, om man inte vill köpa en egen lösning så att säga. I en bostadsrätt är det ju styrelsen som ska fatta beslut, kartlägga vilka behov som finns och sedan ta in offerter. 

Så det är inte bara att plugga in i motorvärmaruttaget?

– Det ska man ju undvika. Det kan vara väldigt höga strömstyrkor som går ut och det alstrar värme och då kan det uppstå en brandrisk. Laddbox är alltid ett säkrare alternativ.

Kraven på utbyggd laddinfrastruktur i samhället innebär utmaningar för energibolagen. Luleå Energi har arbetat med publika laddplatser sedan 2016.

Carina Zolland, chef för varumärke och kommunikation vid företaget:

– Det sker en omställning av hela transportsektorn. Där är vi många som bidrar, på nationell nivå men även regionalt och lokalt. Det är ett pussel att se till att de här laddpunkterna finns och hänger ihop.

Arbetet med laddstationerna fortsätter. Bland annat ska det bli enklare att betala för elen.

Det är stora investeringar som ska göras och för att fortsätta utvecklingen måste vi kunna ta betalt för laddningen. Vi arbetar därför med att ta fram en betallösning som ska vara enkel och bekväm för den som laddar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!