"17 villainbrott ännu ouppklarade".
Rubriken skrevs den 2 november 2011 och var bara en i mängden. Varje dag kom nya anmälningar om bostadsinbrott och guldstölder in till polisen som verkade stå maktlösa.
Riktigt så var det inte.
Bakom kulisserna hade den norra samverkansgruppen, Nordsam, som består av de flesta polismyndigheterna i Norrland, börjat nysta i de trådändar som fanns.
Ett omfattande polisarbete som gick ut på att kartlägga olika individer och grupperingar som misstänktes ligga bakom flera av stölderna.
Häpnadsväckande upptäckt
Projektledare var Nicklas Groth från Norrbottens polismyndighet.
- Syftet med insatsen som jag jobbade med var att verifiera eller dementera teorin som man hade om hur de jobbar. Graden av organisation och hur de hanterar stöldgods och i förlängningen få stopp på det här, säger han.
Polisen tillverkade ett schema som under tiden fylldes på med allt fler namn. Varje gång dessa gjorde en in- och utresa i landet noterades detta i en kolumn och jämfördes med vilka brott som ägt rum under den perioden.
I samband med ett gripande i Värmland gjorde polisen en häpnadsväckande upptäckt.
Långa resor
- Gripande gjorde att vi kunde bakspåra de här individerna och konstatera att det fanns ett stort antal inbrott under samma resa som de gjort. Men det som förvånade oss var hur mycket de rest mellan brotten, säger Nicklas Groth.
Att polisen stöter på grupper som rest till Sverige i syfte att begå brott är inte ovanligt. Dessa brukar normalt slå läger i närområdet under en kortare period och men i det här fallet var personerna ständigt på resande fot.
- De kunde göra ett inbrott och sedan resa 15-20 mil innan de begick nästa.
När den upptäckten gjordes insåg polismyndigheterna att de måste bli bättre på att dela information och samarbeta för att klara upp brotten.
- Det är en punkt som vi verkligen har förbättrat efter det här uppdagades, säger Nicklas Groth.
Allmänheten viktig
Men även om samarbetet mellan myndigheterna har lett till flera gripande är det främst polisens bästa spanare som har klarat upp stölderna - allmänheten.
- Iakttagelser och tips har varit avgörande. Och det behöver inte vara att man tagit tjuvarna på bar gärning, säger Nicklas Groth.
Han beskriver ett fall där de först fick in en notering på en bilfärg. På ett annat ställe hade någon sett samma färg och kunde också uppge en bilmodell. Nästa en modell och del av registreringsnummer och på någon plats kunde ett antal individer knytas till bilen.
- När vi lappade ihop alla fragmenten så fick vi en bra helhetsbild över hur de agerade. Många gånger kan vi ju säga att de här är skyldiga genom att jämföra tillvägagångssätt och andra kännetecken, men för att de ska lagföras måste de också kunna knytas till brottsplatserna. Varje litet tips kan bli avgörande.
Halverats
Resultatet av insatsen har inte låtit vänta på sig. Sedan november har inbrotten i länen som samarbetat halverats mot förväntad nivå. Tvärt emot övriga riket där bostadsinbrotten blir fler.
- Vi kan inte säga om de har flyttat sin verksamhet till någon annan del av Sverige eller Europa. Men det vi vet är att här uppe har inbrotten i princip halverats och det är naturligtvis glädjande.
Hur stor är risken att Norrbotten drabbas av någon stöldliga i år?
- Att vi kommer få folk som gör inbrott det räknar vi med. I vilken omfattning är svårt att säga. Att vi kan få kringresande inbrottstjuvar som ger sig på bostäder är vi också förberedda på, men just nu finns det ingenting som tyder på att någon organiserad liga reser runt på samma sätt som i fjol.