För Luleås del innebär inte LKAB:s produktionsminskning så mycket på kort sikt. Skulle det däremot bli tal om kraftigt minskade intäkter kan framtida projekt, som industriparken på Svartön, påverkas.
– Kommer vi att gå miste om intäkter på fem miljarder om året fram till 2030 så får det såklart påverkan på vår förmåga att investera. Det kan man inte blunda för, säger Niklas Johansson, LKAB:s kommunikationsdirektör.
Att bygga dubbelspår på Malmbanan är många år bort, även om beslutet skulle tas i dag. Nu handlar det om att optimera systemet efter dagens förutsättningar. Det är ett känsligt logistiksystem där varje stopp i kedjan får kostsamma följdverkningar.
– Trots alla åtgärder som Trafikverket gör nu på Malmbanan ser kapaciteten sämre ut 2030 jämfört med 2022 för att det tillkommer så mycket trafik på banan.
Utöver malmtåg trafikeras sträckan mellan Kiruna och Narvik även av persontåg och godstrafik. För LKAB:s del skulle ytterligare ett tåg om dagen generera intäkter på cirka 3,5 miljarder per år.
För LKAB blir verksamheten dyrare ju längre ner under jord man kommer och det finns, enligt Niklas Johansson, bara två sätt att öka lönsamheten. Antingen genom att öka volymen eller att sälja en dyrare produkt. Priset för pellets låg under 2023 runt 1,70 kronor per kilo. För den koldioxidfria järnsvampen som ska ersätta pellets kan man ta ungefär tre-fyra gånger så mycket.
Även brytning av sällsynta jordartsmetaller och fosfor, som i framtiden ska förädlas i Luleå, är avhängigt att LKAB kan öka volymen och investera. Inte minst gäller det fortsatt expansion där bolagets nya Per Geijer-fyndighet skapar stora möjligheter framåt.
– Vi kan inte börja bryta där förrän vi kan transportera mycket mer järnmalm på malmbanan, säger Niklas Johansson.
Hur LKAB:s kris kommer att påverka de anställda, när det kommer till permitteringar eller varsel, vet inte IF metall i dagsläget.
– Vi kan däremot konstatera att ansvariga myndigheter och regeringen behöver vidta alla nödvändiga åtgärder för att skyndsamt se till att det blir mer transportkapacitet. Det är det som är den springande punkten i problematiken och det måste snarast åtgärdas, säger Tobias Stensson Närvä, ordförande för IF Metall Malmfälten.
Någon större oro bland IF Metalls medlemmar har han inte märkt av än.
– Jag tror att medlemmarna är lika avvaktande som vi är i nuläget tills det framkommer mer information om hur exakt detta kommer att påverka, säger han.
Tobias Stensson Närvä menar att logistikproblemen på lång sikt är ett allvarligt problem och ett hot mot medlemmarnas arbeten.
– Industrin har ett livsavgörande behov av fungerande logistik, säger han.