Så kan fler jobb skapas enligt TCO

Höj utbildningsnivån och öka konkurrenskraften. Då kan fler jobb skapas i Norrbotten.
Det säger Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef på TCO.
- Det räcker inte med de positiva effekter som LKAB och etableringen av Ikea ger. Det krävs att de ansvariga politikerna har visioner och konkreta planer, säger han.

LULEÅ2006-05-12 06:00
På torsdagen inbjöd TCO-rådet i Norrbotten till seminarium under rubriken "Fler jobb i globaliseringen". Inbjudna var bland annat länets landstings- och kommunalråd och företrädare för länsstyrelsen och länsarbetsnämnden.

Tre faktorer spelar in
Ämnet för seminariet var ­ TCO:s studie om hur globaliseringen påverkar ekonomin och sysselsättningen på den svenska arbetsmarknaden. Enligt Roger Mörtvik kommer även Norrbotten att märka av utvecklingen. Tre viktiga faktorer spelar in; den geografiska omflyttningen av jobb till Asien och den snabba teknikutvecklingen som ökar konkurrensen. Även demografiska faktorer som ökad utflyttning från länet och stigande ålder inverkar.
- Befolkningen i Norrbotten både åldras och minskar. Om fem år kommer det att finnas fler människor över 65 än under 20 år. Tillväxten i Asien leder till att de råvaror som produceras i Norrbotten kan säljas till högre priser vilket ger tillväxt även i Norrbotten. För att hålla i den utvecklingen blir det allt viktigare att man som region kan locka till sig människor och företag, säger Roger Mörtvik.
Men trots att förutsättningarna för Norrbotten bedöms vara goda genom bland annat LKAB:s investeringar och etableringen av Ikea i Haparanda, finns det en risk för att utvecklingen bromsas på grund av brist på arbetskraft. Och länets jobbskapande ligger långt ifrån det nationella målet.

Höja utbildningsnivån
Enligt Mörtvik är det framför allt nettojobben som måste öka, det vill säga att antalet jobb som skapas måste överstiga det antal jobb som försvinner varje år.
- Om utvecklingen ska gå åt rätt håll och nå upp till riksmålet behövs mellan 8.000 och 16.000 nya nettojobb i Norrbotten inom de närmsta tio åren, säger han.
För att möta de nya utmaningarna och öka sysselsättningen behövs enligt Mörtvik konkreta åtgärdsplaner. Det rör sig framför allt om ökad samverkan mellan länets kommuner så att utbildningnivån kan höjas. Dessutom vill han se ett närmare samarbete mellan företag och högskolor så att företagen får rätt kompetens.
- Framför allt handlar det om att det finns en efterfrågan på produkterna man tillverkar och att företagen hittar välutbildad arbetskraft på alla nivåer, både yrkesutbildade och akademiker. Även om det går bra för Norrbotten just nu får man inte slå sig till ro, säger Mörtvik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!