Så jobbar skolor i Luleå för bättre arbetsmiljö

Där det finns problem och bristande respekt behöver åtgärdsplaner och lösningar dyka upp. Efter flera artiklar om skolan i Luleå har vi kartlagt vilka resurser skolorna lägger ned på att främja arbetsmiljön och tillvaron för elever och lärare.


Skolorna i Luleå kommun arbetar hårt med kvalitativ undervisning och ökad arbetsro, men pekar på faktorer som vikariebrist, otillräckliga ekonomiska förutsättningar och sviktande föräldrakontakt som riskfaktorer.

Skolorna i Luleå kommun arbetar hårt med kvalitativ undervisning och ökad arbetsro, men pekar på faktorer som vikariebrist, otillräckliga ekonomiska förutsättningar och sviktande föräldrakontakt som riskfaktorer.

Foto: Matt Rourke/ TT

Luleå2021-12-01 15:00

Vid tidigare tillfällen har vi rapporterat om skolan i Luleå, där bilderna av klimatet skiljer sig åt. Lärare som uppfattar att elever beter sig illa, föräldrar som kämpar för sitt barns mentala hälsa i en klass som närmast kan liknas vid vilda västern och elever som tröttnat på att skolan fått negativa rykten. 

I en kartläggning har vi frågat Luleås rektorer om deras bild av skolmiljön och vad de anser utmaningarna vara. 

– Jag tror inte det finns någon rektor som bara jobbar 40 arbetstimmar på en vecka och jag tror varenda rektor gör så gott de kan där de är verksamma, säger Carina Bergdahl, rektor på Ängsskolan i Luleå. 

Nästan alla rektorer som ställt upp på intervju anser generellt att skolmiljöerna är mycket lugn och att det finns en god kamratskap och en starkt etablerad trygghet mellan lärare och elever. 

– Vi kartlägger miljön tillsammans med vårt elevråd, om det då finns områden som eleverna tycker är otrygga arbetar vi givetvis med dem, berättar Lena Sandberg, rektor på Sunderbyskolan om skolans sätt att arbeta med trygghet. 

De stora utmaningarna för att skapa en så bra skolmiljö som möjligt är vikariebrist och hög sjukfrånvaro bland lärare och pedagoger i och med covid-19. Det är näst intill samtliga rektorer eniga om.

– Lärar- och vikariebristen är ett stort problem, om vi har hög sjukfrånvaro påverkar det elevernas trygghet i klassrummet. På en skola med klasser från förskolan till sjätte klass kan du inte heller ha en lektion som blir lärarlös. Eleverna behöver en närvarande lärare som leder lektionen, fortsätter Lena Sandberg på Sunderbyskolan. 

Utöver svårigheten att få in vikarier finns även föräldrakontakt, lokaler och politiska frågor på tapeten. 

– Generellt i Luleå har vi ett stort bekymmer med gamla och slitna lokaler. Det hade behövts en gedigen lokalöversyn för att vi ska kunna ha en bra läromiljö och en arbetsmiljö för våra lärare, säger Katrin Andersson, rektor på Furuparkskolan. 

Carina Bergdahl, Ängsskolan, säger såhär om föräldrakontakt: 

– Jag vill att föräldrar ska känna att de kan lämna kritik till mentorer och i nästa steg till mig som rektor, det tror jag är en nyckel till ett öppet skolklimat som är bra för både elever, lärare och föräldrar.  

Emma Engelmark (S) är ordförande för Barn- och utbildningsnämnden i Luleå, hennes bild av skolan i Luleå är en skola med engagerad personal och fantastiska elever. 

– Det är klart att jag blir bekymrad om det finns en bild av att det är kaos, det är inget jag vill nonchalera. Men det är inte riktigt den uppfattningen jag har fått, säger Engelmark. 

När hon varit ute på besök i skolorna har hon fått uppfattningen av en fin skolverksamhet som hugger tag i problem som uppstår tidigt och där problemen tas på allvar. 

– Det stora problemet jag har fått till mig har varit vikariebristen som påverkat både personal och elever, men den bilden jag fått till mig är inte att det skulle vara ett kaos. Alla har rätt att klara av skolan och man ska ta hjälp på de instanser som behövs för att klara av det, säger Engelmark. 

Hon fortsätter: 

– Skolan är viktig och ska vara en trygg plats, jag blir otroligt illa berörd när barn far illa eller hamnar i konflikter. Idag måste du klara skolan för att ha en framtid.

Detta gör Luleås skolor

Nedan har vi samlat en lista på metoder rektorerna i Luleå tagit upp när vi frågat hur de arbetar för en trivsam arbetsmiljö i skolorna:

* Nära elevkontakt.

* Elevråd med högt inflytande.

* Föräldraråd.

* Dialog och aktiv kontakt med föräldrar och vårdnadshavare.

* Trygghetsarbete tillsammans med elever.

* Särskilt stöd till elever som behöver (exempelvis elever med neuropsykiatriska diagnoser).

* Delat ansvar för elever i personalstyrkan.

* Fadderverksamhet. 

* "Brain breaks"/Mindfulness/Massage.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!