Så hög är frånvaron i Luleås skolor - Nystedts 5 råd

1 172 grundskoleelever i Luleå har varit hemma sjuka i veckan, vilket är en högre siffra än vanligt. Nu ger smittskyddsläkare Anders Nystedt sina 5 bästa råd i det här läget. "Håll andan ett tag till", säger han.

Sjukfrånvaron är ovanligt hög i Luleås grundskolor. Den senaste veckan har 1 172 elever varit frånvarande, enligt siffror från grundskolechefen Louice Stridsman.

Sjukfrånvaron är ovanligt hög i Luleås grundskolor. Den senaste veckan har 1 172 elever varit frånvarande, enligt siffror från grundskolechefen Louice Stridsman.

Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

Luleå2021-09-04 06:00

I början av veckan konstaterades att var fjärde högstadieelev på Stadsöskolan i Luleå var hemma med förkylningssymtom. Inom skolledningen fanns en oro om att det kunde röra sig om utbrott, men det fanns just då inga belägg för att det rörde sig om covid-19.

Av de 7 490 elever som går på kommunala grundskolor i Luleå är det 1 172 elever som varit sjukfrånvarande den senaste veckan. En siffra som motsvarar 16 procent, vilket är högre än det normala, enligt Luleås grundskolechef Louice Stridsman.

– Efter sommarlovet brukar det inledas med mycket låga siffror som stiger i september. Det här året och föregående år är siffrorna högre än vanligt men i år ser vi inga belägg för att det kan kopplas till någon covidsmitta, säger hon.

När covidsmittan i Norrbotten lättar verkar det i stället vara de vanliga virusvarianterna som sprids, som i fallet på Stadsöskolan.  

Smittskyddsläkare Anders Nystedt på Region Norrbotten menar att en tänkbar anledning till de höga sjuktalen kan vara att det råder en så kallad "immunskuld" hos befolkningen, i det här fallet barnen och även föräldrarna, som inte kunnat röra sig på samma sätt som de brukar under pandemin.  

– Då vi inte har träffat på så mycket förkylningsvirus senaste året har den delen av immunförsvaret ”slappnat av” lite, säger han. 

I sinom tid kommer covid-19 kunna liknas vid en vanlig "bondförkylning", enligt Nystedt. 

– Vi är inte riktigt där än. Förvisso blir de som är vaccinerade oftast bara lindrigt förkylda om de smittas. Och jag tror att när alla är färdigvaccinerade och viruset tagit några varv i befolkningen kommer viruset fortsatt att orsaka förkylning men inte som det varit senaste året – förkylning som dödat sköra och orsakat sjukhusvårdsbehov hos andra. Då tror jag att vi bara blir lite lagom förkylda om vi smittas med covid, säger Nystedt. 

Han poängterar att det inte är läge att andas ut än. 

– Håll andan ett tag till. Hösten kommer att ge oss många svar, säger han. 

Louice Stridman uppmanar elever, föräldrar och lärare till försiktighet. 

– Vi vet inte vad som kommer att hända framöver. Min uppmaning är att håll i och håll ut. Stanna hemma vid symtom och medans du väntar på provsvar, säger hon.             

Råd från Anders Nystedt

• Inte komma till skolan om du har förkylningssymtom.

• Alltid bra att testa sig om man insjuknar. Om covid påvisas kan sjukvården smittspåra och bryta smittkedjor.

• Det är fortsatt bra att hålla distans och vara försiktig. Covid kommer att hälsa på igen i höst!

• Du som har åldern inne, vaccinera dig! Ger ett jättebra skydd från att bli sjuk och minskar risken för vidare smittspridning.

• Prata med andra. Påminn kompisar och de du träffar om ovanstående punkter, särskilt vikten av vaccination.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!