Så här har du aldrig sett Luleå

Sju våningar över marken ligger Luleås mest eftertraktade takterass. Norrbottens-Kuriren har besökt stans nya siluettbyggnad.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

LULEÅ2018-08-31 05:00

Det har gått snart två år sedan det gamla trähuset i korsningen Kungsgatan - Köpmangatan revs. På platsen reser sig i dag en tiovåningsbyggnad som kommer att kasta nytt ljus över stadslivet i Luleå.

Arkitekten Charlotta Selberg från Tirsén & Ali inledde sitt arbete med att göra en analys av närområdet.

– Kungsgatan är en väldigt kulörrik gata. Jag ville skapa en byggnad som ger avtryck, men som ändå "ryms" i stadsbilden. Därför tog jag fasta på den gröna och vita färgen och lade sedan till det svarta. Man kan säga att det blev lite gammalt och lite nytt.

Det är Peab som bygger höghuset vars fasad består av en specialbeställd svart stenkross som gnistrar i solskenet.

Egentligen var tanken att HSB:s nya bostadsrättsförening skulle ta sitt namn efter kvartersnamnet Laxen, men så blev det inte.

– När vi fick se de första skisserna med ett upplyst trapphus bestämde vi oss för att byta namn till Norrskenet, berättar projektledaren Jeanette Lestander.

Hisschakten och trapphusen på både Kungsgatan och Köpmangatan är inglasade från tak till golv och kommer att ljussättas i färger som rör sig från grönt till blått för att förstärka känslan av norrsken.

Luleås nya höghus sticker ut över mängden. Takterassen på den sjunde våningen erbjuder en utsikt över stans nästan samtliga hustak.

Det går med blotta ögat att se isbrytarna ligga på rad vid den gamla malmkajen i södra hamn. I norr syns en skymt av Storhedens industriområde.

Egentligen var det Luleå kommuns invändningar som blev upprinnelsen till den spektakulära utsiktsplatsen.

Kommunen godkände inte den ursprungliga ritningen som innehöll fler lägenheter utan ansåg att höghuset bättre skulle smälta in i stadsbilden om det byggdes "i trappsteg" ned mot de intilliggande fastigheterna.

Det blev till en välkommen lösning på ett problem. HSB:s verkställande direktör Mattias Lundström skrockar förtjust när han för första gången kliver ut på terassen.

– Vi har byggt det här höghuset på en vanlig villatomt som är mindre än 1 000 kvadratmeter. Tomten är så liten att det inte finns plats för någon gemensamhetsyta. Det gällde att hitta en annan lösning. Takterassen erbjuder ett utrymme som blir tillgängligt för samtliga boenden i huset. Det här blev till och med bättre än jag hade trott, förklarar Mattias Lundström.

Uteplatsen är inte helt färdigställd än. Här förvaras i dag byggmaterial som ska användas när lägenheterna får sin slutgiltiga form.

– Det är ett av de mest utmanande byggprojekt som jag varit med om, framför allt är det knepigt att lösa logistiken. På den här lilla tomten har vi lyckats bygga ett höghus samtidigt som vi behövt skapa plats till allt byggmaterial. Peab har varit tvungen att hitta kreativa lösningar som att förvara material i garaget eller på takterassen för att inte störa omgivningarna eller hindra trafiken på Kungsgatan, berättar projektledare Jeanette Lestander.

Efter årsskiftet ska de första bostadsrättsinnehavarna flytta in. Totalt rymmer huset 32 lägenheter, där högsta huset består av enbart fyror.

– Vi sålde ut alla lägenheterna rekordfort. Vi fick över 900 intresseanmälningar och fler än 400 kom till säljstarten. Det var så många att alla inte fick plats i konferenslokalen, minns Mattias Lundström.

2011 köpte HSB tomten på Kungsgatan i akt och mening att bygga ett höghus. Processen har varit utdragen sedan Luleå kommun till en början var tveksam till byggnadens höjd.

Nu tror vd Mattias Lundström att tiovåningshuset kan innebära ett trendbrott.

– Det här bygget visar att det går att köpa mark i centrum där priserna ligger något högre och det är ändå ekonomiskt möjligt att räkna hem affären genom att riva och bygga högt. Det här innebär att vi och även andra aktörer kommer att se oss om efter fler tomter i centrala Luleå som går att exploatera på samma sätt, förklarar Mattias Lundström.

Ser du någon risk för att den nuvarande byggboomen ska skapa ett överskott av bostäder i Luleå?

– Det har byggts för lite i den här staden sedan 1990-talet. Nu håller vi på att bygga i kapp. Så länge som den här staden ökar med 500-600 personer varje år anser jag att det inte finns någon anledning till oro för att marknaden ska bli övermättad, svarar Mattias Lundström.

Brf Norrskenet

HSB:s bostadsrättsförening omfattar totalt 32 lägenheter som består av antingen två, tre eller fyra rum och kök. De största lägenheterna är 119,5 kvadratmeter.

Priset för bostadsrätterna sträcker sig från 1,77 miljoner kronor till 4,8 miljoner kronor. Månadsavgiften för de största lägenheterna är på 5 917 kronor.

På markplanet finns en affärslokal med ingång från Kungsgatan. Lokalen är kontrakterad av Husman & Hagbergs mäklarbyrå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!