I sitt arbete möter Eva Granström och Viktoria Tullberg dagligen olika samlevnadsfrågor, som familjerådgivare är deras främsta fokus parrelationer. Till den kommunala familjerådgivningen vänder sig par för stöd när det kommer till relationella svårigheter som kommunikation, närhet, sexualitet, konflikter och akuta kriser.
Hur håller man kärleken vid liv och undviker att hamna i slentrian?– Att intressera sig för varandra och vara uppmärksamma. Även om man är i en relation så är man ju en individ som utvecklas genom livet, då är det viktigt att man fortsätter vara uppmärksam på sin partner. Nära relationer är hälsofrämjande, därför är det viktigt att vårda relationen så bra man kan, säger Eva Granström.
Vad ska man tänka på i en relation när förälskelsen lägger sig?– Att fortsätta vårda sin relation, tänka på hur man pratar med varandra, visa omsorg och omtanke. Tänka på att bådas behov är viktiga och att bygga relationen på en ömsesidighet. Relationer utvecklas genom åren och förälskelsen är ju en tid men det finns också mycket kraft och energi man kan hämta i en relation. En nära relation som är bra kan vara en buffert mot stress och påfrestning. Att man har någon nära som man kan dela det som är tungt med. Men även att man kan hitta avslappning och glädje tillsammans, säger Viktoria Tullberg.
Många par vänder sig till er för stöd, vilka är deras vanligaste funderingar?– Många gånger handlar det om problem att kommunicera med varandra. Det kan handla om att de upplever att de kört fast i sin relation och vill försöka komma vidare. Många vill reparera sin relation, andra vill ha hjälp att göra ett bra avslut för att kunna fungera bra som föräldrar efter en separation. Ibland handlar det om kriser till följd av sjukdom eller tillitsbrott som lögner, svek eller otrohet. Att bygga upp tilliten i en relation efter ett svek kan ta lång tid och vara ett svårt reparationsarbete för bägge parter, säger Viktoria Tullberg.
Hur håller man kärleken vid liv under småbarnsåren, när det kan vara svårt att finna tid till varandra?– Det handlar om att ha rätt ställda förväntningar, får man barn så har man inte samma tid som innan. Det är viktigt att vårda sin relation och fånga stunderna i det lilla. Att ändå visa varandra uppskattning, omsorg och hjälpas åt. Det här med att försöka ha en relation som bygger på jämställdhet, att båda tar ansvar och bryr sig om varandra. Att man hjälps åt med det praktiska och ekonomiska, en delaktighet från bägge parter. Att få barn kan också vara något som förenar, att man får se barnet växa upp tillsammans och ta del av när barnet upptäcker världen, säger Viktoria Tullberg.
Hur hittar man tillbaka till varandra?– Vi möter många par i den situationen. Det som paret kanske behöver fundera kring då är behov hos var och en, vad man vill med relationen. Att man tagit ett initiativ, att man känner att man vill försöka och undersöka, är ett bevis på att man kommit en bit på vägen. Många gånger är det mycket kraft i att man vågar säga att man vill nå fram till den andra. Det kan vara en väldigt bra början, säger Eva Granström.