Så försvann de delade turerna

De delade turerna är borta – inga omsorgsboenden i Luleå har de impopulära passen kvar på schemat. Men lösningarna varierar och alla är inte nöjda.

Borta. De delade turerna är nu borta från Luleås 22 vård- och omsorgsboenden. Men alla är inte nöjda med de scheman som kom i stället.

Borta. De delade turerna är nu borta från Luleås 22 vård- och omsorgsboenden. Men alla är inte nöjda med de scheman som kom i stället.

Foto: Jeppe Gustafsson

Luleå2015-06-25 08:00

Alla Luleås 22 vård- och omsorgsboenden har avskaffat delade turer. Efter sommaren finns de inte längre på något schema – det säger Gabriella Sjöström, verksamhetschef för vård och omsorg.

– Tunastrand är sist ut och därmed är alla nya scheman i ny drift, säger hon.

Enligt Sjöström varierar lösningarna från boende till boende och det är inte alltid personalen som valt hur de delade turerna kan tas bort.

– Det finns boende där personalen inte haft egna förslag och då har arbetsgivaren fått lägga ett schema, säger hon.

I stort finns dock två huvudlösningar. Schemat har antingen så kallad integrerad natt vilket innebär att nattskiften kortas och fördelas på all personal. Eller så ersätts delade turer med långa arbetspass på tio timmar.

Båda metoderna har fått kritik av personalen. Det finns de som vill jobba ständig natt eller slippa helt. Långpassen ses som en ny form av delade turer.

Facket menar att i ivern att avskaffa delade turer inför kommunen ännu sämre scheman i stället.

– Hur man lyckas eller inte beror på vilka förutsättningar som finns. Finns det goda förutsättningar fungerar det oftast bra. Men på andra håll har man svårt att få ihop det och det skapar en otrolig uppgivenhet.

Det säger Kommunals huvudskyddsombud Krister Johansson. Han har anmält kommunen till Arbetsmiljöverket för hur den löst frågan.

Enligt Johansson finns det tre faktorer som avgör om en arbetsplats ska lyckas avskaffa delade turer utan att på annat sätt försämra arbetsschemat. Enheten får inte vara för liten, den måste ha fungerande ledarskap och samverkan inom personalstyrkan plus att den enskilde måste få påverka sitt eget schema.

Krister Johansson menar att inte kunna påverka sitt eget arbetsschema är den enskilt största faktorn till arbetsrelaterad ohälsa.

– Då får vi höra att inget kan vara värre än nattskift men mycket tyder på att det inte behöver vara så, säger han.

Redan i höst ska kommunen börja utvärdera hur verksamheten fungerar utan delade turer.

– Varje enhet måste utvärderas för sig då varje enhet har sin egen lösning, säger Gabriella Sjöström och tillägger:

– Vi kommer givetvis även att utvärdera detta ur brukarnas perspektiv.

Läs mer:

Bakgrund

Under valrörelsen 2010 pressades kommunledningen av kritik från personal, facket och oppositionen om de delade turerna. Kommunalrådet Yvonne Stålnacke lovade då att de skulle vara borta inom ett år.

Det löftet visade sig svårt att infrias och Stålnacke fick be om ursäkt. Men i valrörelsen 2014 lovade S åter att de skulle bort.

En rapport från en utomstående konsult beräknade kostnaden till 45 miljoner kronor för att få bort turerna. Men kommunen har bestämt att det ska ske inom befintlig budget. Varje boende fick hitta sin egen lösning utifrån och fem miljoner avsattes som stödpengar. Bara en del av pengarna har använts.

När det nya boendet i Bergviken öppnade 2013 hade ledningen ett schema utan delade turer. Personalen på Västberga och Forsbacka i Råneå lyckades som första boenden lösa frågan på egen hand 2014.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om