Samhällsviktig verksamhet och nyckelpersoner kartläggs

Misstänkt kartläggning av samhällsviktig verksamhet ökar i Norrbotten och Luleå. "Vi ska förstå att det är inte nu som det var förr" säger kommundirektör Anna Lindh Wikblad.

Luleå kommun är utsatt för ökad misstänkt kartläggning. Frågor och uppgifter begärs ut om både personer och samhällskritisk verksamhet.

Luleå kommun är utsatt för ökad misstänkt kartläggning. Frågor och uppgifter begärs ut om både personer och samhällskritisk verksamhet.

Foto: Montage

Luleå2024-04-07 12:00

Både region Norrbotten och Luleå kommun märker av ökad aktivitet när det gäller att samla in uppgifter om samhällsviktig verksamhet. Kartläggning av sjukvårdens kapacitet pågår.

– Man ringer upp personal och ställer frågor avseende ambulanskapacitet, operationskapacitet, blodförsörjning och vad våra laboratorier har för kapacitet, säger Per Vågström, säkerhetschef på region Norrbotten.

– Man utger sig för att vara från ett universitet i utlandet eller från ett annat sjukhus och att man genomför en internationell undersökning. När man ställer motfrågor till dem så svarar de inte och då avbryter de ofta samtalen, fortsätter Per Vågström.

undefined
Regionens personal får telefonsamtal med frågor om sjukvårdens kapacitet. "Man utger sig för att genomföra en internationell undersökning. När man ställer motfrågor till dem så svarar de inte" säger Per Vågström, säkerhetschef region Norrbotten.

Personalen har informerats om de utländska telefonsamtalen, som har ökat i antal under de två senaste åren. 

– Man har ett landsnummer men sedan kan man inte veta vad som finns bakom landsnumret. Allt det här rapporterar vi vidare till säkerhetspolisen, säger Per Vågström. 

Vad har det för betydelse att få svar på frågorna?

– Man bygger en bild av hela landets förmåga, vad vi har för förmågor att kunna hantera en masskadesituation exempelvis, säger Per Vågström. 

Tror du att sjukvården är speciellt intressant att kartlägga med tanke på vårt geografiska läge?

– Det tror jag säkert, svarar Per Vågström. 

Luleå kommun märker också ett ökat intresse att kartlägga kommunens verksamhet och personal genom telefonsamtal samt olika begäran om att lämna ut uppgifter enligt offentlighetsprincipen. Till det kommer återkommande försök att hacka sig in i kommunens olika IT-system och överbelastningsattacker. 

– Det har pågått under ett antal år, vi märker att det har ökat, de här försöken att ta sig in i vår IT-miljöer. Det har absolut eskalerat under de senaste två åren, säger kommundirektör Anna Lindh Wikblad.

Vad för typ av information är det man efterfrågar?

– Det kan vara om personer som har särskilda uppgifter, det kan vara om verksamheter som är samhällsviktiga på olika sätt. 

Typ el, värme, vatten?

– Ja, typ, svarar Anna Lindh Wikblad.

undefined
Anna Lindh Wikblad menar att man inte får vara naiv och tro alla nya bekantskaper om gott. "Man får vara medveten om att om någon dyker upp på mina promenadstråk, att det inte nödvändigtvis är någon som vill bli min vän på riktigt".

Luleå kommun har förändrat sina rutiner, av säkerhetsskäl och till följd av skärpt lagstiftning. Tjänsteresor är bara ett exempel. I slutet av februari åkte kommunstyrelsens arbetsutskott och gruppledarna samt en grupp tjänstemän till Bryssel.

– Vi åkte till Bryssel för ett tag sedan. Då hade vi en rigorös genomgång på vad vi behövde tänka på. Att påminna alla att det kan vara någon som kommer i baren någon kväll och vill prata om saker. Så det gäller att veta att nu reser vi i jobbets räkning, då är det jätteviktigt att ha den knappen intryckt hela tiden, säger Anna Lindh Wikblad.

Deltagarna uppmanades också att inte lägga ut något om Brysselresan på sina sociala medier, varken innan eller under vistelsen.

– Vi sade att vi uppdaterar några dagar efter det att vi kommit hem, då kan man börja skriva på sina sociala medier vad man gjort och vad som hänt, säger Anna Lindh Wikblad.

– Vi är inte betjänta av att vi är rädda. Vi ska vara professionella, vaksamma och förstå att det är inte nu som det var förr. 

Har det skett något allvarligt intrång?

– Vi har utgångspunkten om något händer, att det blir ett intrång, då kommer vi att berätta det. Vi kommer inte att försöka mörka eller dölja, säger Anna Lindh Wikblad.

– Vi har tack och lov inte varit med om att någon har tagit sig igenom. Vi har fångat upp, det har fastnat några stora fiskar i nätet som inte blev något. Det går inte att utesluta att någon av de här försöken har varit av antagonistisk karaktär, tillägger hon.

Främmande makt?

– Ja. 

Har ni varit med om att någon person försökt nästla sig in?

Anna Lindh Wikblad tystnar och tvekar, förklarar att hon funderar över hur mycket hon kan och bör säga.

– Det går inte att utesluta sådana tendenser heller, om jag stannar vid det, säger Anna Lindh Wikblad.

– Som sagt, man får vara medveten om att om någon dyker upp på mina promenadstråk, att det inte nödvändigtvis är någon som vill bli min vän på riktigt, tillägger Anna Lindh Wikblad.

Den snabba utvecklingen av AI och möjligheten att skapa fejkade bilder och filmer med exempelvis ledande politiker kan användas av antagonistiska krafter.

– En av de mest effektiva störningar man kan åstadkomma i ett demokratiskt land, där alla har rätt att ha öppna kanaler och öppen information, det är att skapa splittring och skapa misstroende mellan offentlig verksamhet och medborgare till exempel, säger Anna Lindh Wikblad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!