Det är måndag förmiddag. Restaurangen är tom på både gäster och personal. Fältet har lämnats öppet för hon som kan bli Sverige bästa amatörkock.
Trots att Emma Laiti har flera års erfarenhet från Michelinkrogar och trots att hon i dag jobbar som butiksansvarig i lokalerna befinner hon sig på okänd mark. För första gången ska hon laga mat i Hemmagastronomins kök, där endast restaurangens kockar tillåts husera.
Hon sätts på prov direkt.
– Hallå, fungerar den här spisen över huvudtaget? Hur får man igång den?
2018 är året då Emma Laiti gått från klarhet till klarhet. I tittarsuccén Sveriges Mästerkock 2018 har hon klivit fram som en matkreatör av toppklass.
På onsdagen blev hon utslagen i den sista gallringen inför finalen, trots att hennes kikärtsbiffar imponerade på den sparsmakade juryn. Nu blir det Adam Lund och Erik Hammar som gör upp om vinstpengarna.
TV-äventyret har medfört att hon i dag inte bara blir igenkänd på Luleås gator. Samma sak händer i Stockholm.
– Jag är jättenöjd med min prestation. Jag har lyckats utmana mig själv och min självkänsla har blivit enormt mycket större än när jag började.
Det är en färgsprakande upplevelse att träffa en av vårens TV-personligheter. Emma Laiti har redan arbetat i någon timme innan Norrbottens-Kuriren dyker upp.
– Jag gillar inte brun mat, säger hon. Det ska vara grönt, gult och rött på tallrikarna. Det blir inte bara är en fröjd för ögat utan maten blir också nyttig med gott om vitaminer och antioxidanter.
För Norrbottens-Kurirens räkning har hon komponerat en påskmåltid, som inleds med en grön sill som placeras på danskt rågbröd.
– Jag tycker om smörrebröd. I år blir det en femminuterssill som jag kryddat med dill. För att göra den extra färgrik har jag också använt mig av spenat.
Till huvudrätt blir det lammytterfilé som serveras med tre sorters betor; rödbetor, polkabetor och gulbetor. Det kompletteras med getostkräm och gremolata av persilja, vitlök, citronskal och olivolja.
Inför desserten googlade hon för att hitta ett recept på bakad chokladkräm.
– Det första receptet som dök upp var min egen variant. Vi använde oss av det när vi tävlade i Belgien, men då försökte vi komplettera med en apelsincurd som blev rätt misslyckad.
Den här gången har hon valt att göra en puré på passionsfrukt och mango som serveras med hallonmaräng. Det är svårt att hitta ord för att beskriva smaken, men mina smaklökar befinner sig fortfarande i extas.
Tillagningstiden blev två timmar. Lägg till extra tid, om du är ovan i köket.
– Recepten innehåller inte så många krismoment. Jag skulle bedöma att svårighetsgraden är tre på en femgradig skala.
TV-äventyret har gett henne nya vänner. Kockarna i Topp12 har skapat en egen chatt som uppdateras dagligen.
– Vi är ett fint gäng. Det är nog en anledning att det har blivit bra tv och det är kanske därför som vi gråter så mycket. Det är en sådan anspänning att det är svårt att hålla tårarna borta.
Klart är att vårens TV-äventyr kan bli starten på något nytt. I dag driver hon en matlagningsblogg och har 1 693 följare på Instagram. Nyligen startade hon en egen Youtubekanal.
I sitt sista program avslöjade Emma Laiti att hon drömmer om att skriva en kokbok, där gotländska och norrbottniska smaker ska mötas.
– Sveriges mästerkock har öppnat nya möjligheter som jag gärna villa jobba vidare på. Det vore roligt om jag kunde starta ett samarbete med något TV-bolag eller arbeta som konsult i matbranschen. Vi får se vad som händer.