Barnfamiljen om matpriserna: "Måste omprioritera"

Medan priserna skenar ska magar ska mättas. Ju större familj desto fler matkassar ska inhandlas. "Snart är det inte värt att köpa storpack heller", säger fembarnsmamman Hanna Sandström.

Dennis Larsson och Hanna Sandström med barnen Gillis, Nicky, Charlie och Estelle.

Dennis Larsson och Hanna Sandström med barnen Gillis, Nicky, Charlie och Estelle.

Foto: My Widmark

Luleå2022-05-23 06:00

Dennis Larsson och Hanna Sandström bor i Luleå med sina fem barn Freja, 13, Estelle, 6, Gillis, 5, Nicky, 3, Charlie, 2, och katten Molle. För dem har de höjda matpriserna märkts på både deras och kattens matkonto. 

En gång i månaden beställer de hem ungefär tolv kassar med mat och hushållsartiklar som levereras till dörren.

– Mejeriprodukter och kaffe har blivit mycket dyrare. Man får prioritera om lite och ta margarin i stället för smör. Så det blir inte lika mycket bakande på smör längre, säger Dennis Larsson, som tidigare arbetat som kock.

Kriget i Ukraina, exportstopp och torka i länder som Sverige importerar spannmål från har påverkat priset på vete och gjort att familjen fått tänka om när det gäller både vetebaserad välling och vetemjöl.

– Barnen gillar rostmackor som man köper och har inget emot att vi inte bakar brödet själva, kanske just för att vi brukar göra det, säger Dennis Larsson.

Matpriskollens undersökningar visar att priset på smör och vispgrädde ökat med 11,6 respektive 9,2 procent det senaste året. För att komma lite billigare undan köper familjen mjölk och yoghurt som kommer från Tyskland.

– Vi är inga stora mjölkdrickare, men vi märker att yoghurten som barnen gillar har blivit dyrare. Som tur är så är barnen så små att det inte går åt så mycket ännu, säger Dennis Larsson.

– Till och med kattmaten har ökat med 20–30 kronor.

Vissa varor, som köttfärs och halvfabrikat, försöker de att köpa på kampanj i storpack. Exotiska frukter och vissa grönsaker som blivit mycket dyrare är inte heller något de köper hem längre.

– Vi handlar ju online och ser tydligt hur mycket dyrare allt blivit. Vi brukar exempelvis köpa färdiga köttbullar i storpack, men det har blivit så dyrt att det snart inte är värt att köpa storpack eller kampanjvaror heller, säger Hanna Sandström.

Ibland saknas varor på lager när de gör månadsbeställningen och de måste småhandla, vilket också påverkar utgifterna.

– Jag tycker man borde höja barnbidraget när matpriserna stigit så mycket. Även om vi klarar av att betala drygt 500 kronor mer varje gång vi handlar så tänker jag på de som inte gör det, säger Hanna Sandström.

Enligt Statistiska centralbyrån har kaffe, tomater, päron och vitkål ökat med 25-30 procent vardera mellan januari 2021 och 2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!