Så bra är äldreboendet
Nu går det lättare att jämföra kommunernas äldreboenden. Hög personaltäthet, välutbildad personal, låg personalomsättning och valfrihet vid måltiderna ger höga betyg i den nya Äldreguiden. Bakom den landsomfattande betygsättningen står Socialstyrelsen.
Det kan skilja mycket när det gäller äldres möjligheter att få uppleva kontinuitet i vården, det vill säga träffa samma personal kontinuerligt. Kontinuiteten har mätts på tre sätt, bland annat genom att mäta hur stor andel av personalen som arbetar 85 procent eller mer av en heltid. Av de 16 äldreboenden i Luleå (av totalt 26 ifjol) som besvarat enkäten ligger Lignellska bäst till i detta avseende, nästan 80 procent av personalen har minst 85 procents sysselsättningsgrad. Näst bäst är Storstigens äldreboende, men det är inte ens hälften av de anställda där som har minst 85 procents sysselsättningsgrad. Tunastrand har den största andelen deltidsanställda, bara 16,7 procent av personalen har minst 85 procents sysselsättningsgrad. En tredjedel slutade
Ett annat sätt att mäta kontinuiteten är att jämföra hur stor andel av personalen som slutat det senaste året och i det avseendet har Lulsundets äldreboende en särställning. Där hade var tredje anställd slutat under det senaste året. Andelen timanställd personal är ett tredje sätt att mäta kontinuiteten på. Midskogen hade 14 procent timanställd personal jämfört med 1,3 procent för Ingridshem.Bra på mat
När det gäller maten så får äldreboendena i Luleå överlag höga betyg, vilket beror på att det på de flesta ställen finns möjlighet att välja mellan minst två olika rätter vid måltiderna. Men när det gäller nattfastan, det vill säga hur lång tid det går mellan den sista serverade måltiden och den första serverade måltiden dagen därpå, får sju av 16 äldreboenden i Luleå bottenbetyg. Det går för lång tid mellan måltiderna. Alla äldreboenden i Luleå har som tidigare nämnts inte besvarat enkäten och tre kommuner i landet, däribland Kiruna, har inte lämnat några uppgifter till Socialstyrelsens äldreguide.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!