Så blir vädret i midsommar
Det är inte bara sill och dans runt stången som hör midsommar till. Vädret är kanske den viktigaste faktorn att ta ställning till när helgens aktiviteter ska planeras hemma i stugorna. F:21s meteorolog P-O Jakobsson ger senaste beskeden om helgvädret.
Visst blir det lite blött i fortsättningen, men midsommarvädret ska ändå bli hyfsat spår P-O Jakobsson och kollegor vid F 21.
Fredag, midsommarafton, väntas kusten och Tornedalen få uppehållsväder och halvklart eller sol. Ju längre in i landet man kommer desto mer moln och åskskurar blir det med temperaturer på cirka 15 grader.
Inför lördag väntas uppehåll i stort sett i hela länet, men regn lär det bli i fjälltrakterna och Tornedalen.
Lättare skur
Vid kusten blir det soligt och kanske bara någon lättare skur mitt på dagen. Uppehåll blir det däremot under söndagen både i kustlandet, inlandet och Tornedalen. De västra delarna av länet och fjälltrakterna kan däremot få regn under senare delen av helgen.
Temperaturerna väntas bli svalare under närmaste dagarna, med upp emot 18 grader i länet under lördagen och ytterligare lite varmare, närmare 20 grader, under söndagen.
Ostadig luft
Det hela låter ju inte som någon högtrycksbetonad sommar den närmaste tiden och P-O Jakobsson förklarar rådande väderläge med den ostadiga luft som följer som en svans efter det lågtryck som drar förbi.
Han förklarar några av de fenomen vi upplever under sommaren så här:
- Varm luft är ju lättare än kall luft och stiger. Normalt sett är de varma luftlagren högst upp och den kalla luften närmast backen, men nu blandar sig de varma och kalla luftlagren, och det orsakar det ostadiga vädret. När det regnar eller haglar drar nederbörden med sig luftmassor ner mot marken, vilket i sin tur orsakar vindar som kan gå åt vilket håll som helst. Därför förekommer det ofta kraftiga vindar som plötsligt blåser upp i samband med regnväder.
P-O Jakobsson förklarar också de hagelskurar som folk ofta undrar över.
Hur kan det hagla is när det är så varmt och skönt ute i övrigt en varm sommardag?
- Det beror på att den varma luften som stiger högt upp, till närmare 8.000 meters höjd, kyls av och blir till kalla regn, hagel eller åska.
Det är inte bara mer sannolikt med åskväder när det är varmt, utan även hagelskurar. Det beror på att ju varmare och fuktigare luften är vid marken, desto mer energi finns i den när den stiger uppåt.
Då kan man få de rejäla åskurladdningarna som hör sommaren till. Ju varmare på marken, desto mer energi och större urladdningar, lyder slutsatsen.
Hög halt av gräspollen
Sedan finns det förstås en annan grupp som funderar över helgens väder, nämligen allergikerna som undrar över pollenhalterna. Just nu har många grässlag börjat sin blomning, utom i fjälltrakterna.
Kring midsommar brukar gräspollenhalten vara höga och också nå sin första topp för säsongen enligt pollenkollens hemsida.
Senare under sommaren kommer ofta ytterligare en eller ett par toppar med höga halter.
En picknick alltför nära backen och gräset kan alltså vara något att undvika för att slippa besvär om man är känslig.
Packa ner allergimedicinen och ha en trevlig midsommar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!