Nya mötesplatser på Hertsön när skolan öppnar 2025

Hertsön får nya mötesplatser när den nya Hertsöskolan öppnar hösten 2025. Sporthallen kommer att bli nästan dubbelt så stor som den gamla.

Gamla Hertsöskolan ska rivas och 2025 kommer den nya Hertsöskolan att kunna tas i bruk, om allt går planenligt. "Ett roligt jobb" säger projektledaren Göran Sakari, stadsbyggnadsförvaltningen.

Gamla Hertsöskolan ska rivas och 2025 kommer den nya Hertsöskolan att kunna tas i bruk, om allt går planenligt. "Ett roligt jobb" säger projektledaren Göran Sakari, stadsbyggnadsförvaltningen.

Foto: Klas Hallvarez / Anna Isaksson

Luleå2022-12-03 06:00

Hertsöskolan ska kunna bli mer av en mötesplats för alla, när den nya skolan tas i bruk hösten 2025. Det har varit en av utgångspunkterna i arbetet med att planera lokalerna berättar projektledaren Göran Sakari. 

Personal från stadsbyggnadsförvaltningen, barn- och utbildningsförvaltningen samt kultur- och fritidsförvaltningen har samverkat och gemensamt arbetat fram hur lokalerna ska utformas och lokaliseras.

– Vi ska göra det möjligt att hyra ut lokaler till allmänheten, säger Göran Sakari, stadsbyggnadsförvaltningen.

– Vi ska levandegöra centrum, bidra till liv och rörelse under hela dagen, fortsätter han.

Nya Hertsöskolan kommer att bli tre byggnader, till skillnad från gamla Hertsöskolan där allt – skola, bibliotek, fritidsgård och sporthall fanns i en stor byggnad i ett våningsplan, på totalt 10 500 kvadratmeter. 

undefined
Gamla Hertsöskolan kommer att rivas. Eleverna går numera skola i modulerna, till vänster i bild. Tidigast 2025 kan den nya Hertsöskolan stå klar att ta emot eleverna.

Nya skolan är planerad för 600 elever i årskurs 4-9 medan matsal och skolkök är dimensionerad för totalt 800 elever. Det är för att Svedjeskolans elever också ska äta där. 300 elever ska kunna rymmas i matsalen samtidigt. 

Sporthallen kommer att bli nästan dubbelt så stor som den gamla sporthallen, drygt 1 600 kvadratmeter mot dagens 800 kvadratmeter.

– En fullstor basketplan kommer att rymmas på tvären, säger Göran Sakari. 

Sporthallen kommer att kunna delas upp i tre lika stora delar på vardera 15 gånger 30 meter. I anslutning till sporthallen kommer det att finnas åtta omklädningsrum, fyra för pojkar och fyra för flickor, omklädningsrum för lärare, förråd och teknikrum. Sporthallen placeras nära parkeringen och Hertsö badhus. 

De två skolbyggnaderna kommer att bli en till tre våningar höga, byggnadshöjden kommer att variera.

undefined
Nya Hertsöskolan med sporthall (grön), skolbyggnad för högstadiet (mestadels orange) och skolbyggnad med matsal, kök och lokaler för mellanstadiet (mestadels gul).

På entréplanet i skolans huvudbyggnad placeras administration, personalrum, praktiska och estetiska salar. Skolan ska också ha ett digitalt visualiseringscenter, en slags digital aula. På entréplanet placeras också fritidsgård och bibliotek med gemensam entré mot Hertsötorget. 

På våning ett och två i huvudbyggnaden placeras klassrum och grupprum för högstadiet, elevhälsa och lokaler för tillrättalagd lärmiljö samt arbetsrum för lärare.

I den andra skolbyggnaden placeras matsal, skolkök och hemkunskapssalar på entréplanet. På de övre våningsplanen placeras klassrum och grupprum för mellanstadiet samt arbetsrum för lärare.

På våning ett ska det finnas en skywalk, en gångbro mellan byggnaderna, så att eleverna slipper att gå ut när de ska till den andra skolbyggnaden.

Under arbetets gång har man bantat ned lokalytorna successivt. Hertsöskolan inklusive sporthall, fritidsgård och bibliotek får en total yta på cirka 11 800 kvadratmeter. 

– Räknat per elev är det en rejäl minskning, från 25 till under 20 kvadratmeter per elev. Ändå är det dubbelt så stor sporthall och mer grupprum i den nya skolan, säger Göran Sakari.

undefined
"Räknat per elev är det en rejäl minskning, från 25 till under 20 kvadratmeter per elev. Ändå är det dubbelt så stor sporthall och mer grupprum i den nya skolan" säger Göran Sakari.

Han förklarar att nya Hertsöskolan kommer att byggas mer yteffektivt, det blir inga långa, breda korridorer som fanns i den gamla skolan som var byggd på 1970-talet.

Skolan är planerad så att lokalerna ska kunna hyras ut till föreningar och allmänhet när skoldagen är slut och eleverna gått hem. Ett exempel är placeringen av hemkunskapssalarna i samma byggnad och på samma våningsplan som matsalen och köket. Skolkök får inte hyras ut till externa, det har med livsmedelslagstiftningen att göra. Men i hemkunskapssalarna kan man laga mat. 

Ett annat exempel är elevfiket, som är placerat så att det ska fungera som café för fritidsgården på kvällstid. 

Ett tredje exempel är att vanliga lektionssalar och rum har placerats på entréplan i högstadiebyggnaden, för att man ska kunna hyra ut dem till allmänhet och föreningar på kvällar och helger. 

På stadsbyggnadsförvaltningen arbetar man nu med att ta fram underlag inför upphandlingen av bygget. Om upphandlingen inte försenas av överklagningar kan byggstart ske under maj-juni nästa år. Då skulle nya Hertsöskolan kunna öppna till höstterminen 2025. 

Budgetramen för Hertsöskolan inklusive sporthall, bibliotek och fritidsgård är satt till 350 miljoner kronor. Den beräknade byggkostnaden per kvadratmeter har höjts jämfört med när Tallkronanskolan byggdes, men när beräkningen gjordes för ett år sedan var kostnadsläget ett annat än i dag, priserna har stigit.

– Vi jobbar mot den budget som är tagen. Ett roligt projekt med många deltagare, summerar Göran Sakari arbetet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!