Så blev renoveringen utan bofond

När Nina Uusitalo flyttade tillbaka till Luleå trodde hon att lägenhetens renovering styrdes med en bofond. Men det beslutet tog i stället Rikshem.

Nyinflyttad. När Nina Uusitalo flyttade in i sin nya lägenhet var den i riktigt dåligt skick. Hon känner inget behov av att själv kontrolle renoveringar med en bofond.

Nyinflyttad. När Nina Uusitalo flyttade in i sin nya lägenhet var den i riktigt dåligt skick. Hon känner inget behov av att själv kontrolle renoveringar med en bofond.

Foto: Marcus Nigeus

Luleå2017-03-30 07:00

Efter att ha bott i Borlänge i många år var det dags att flytta hem till Luleå. Nina Uusitalo hade lång kötid, och var inte orolig för att kunna få en lägenhet. Men eftersom det är en väldigt lång väg att åka mellan Borlänge och Luleå för att titta på en lägenhet så tackade hon ja till en lägenhet på Kallkällan utan att titta på den.

– När jag tackat ja så ringde Rikshem och frågade om jag hade sett lägenheten. Nej, svarade jag. Då sade de att jag inte ska oroa mig, de kommer att ordna allt, säger hon.

När Nina Uusitalo fick nycklarna till lägenheten och öppnade dörren för första gången fick hon en chock. Den förra hyresgästen hade lämnat lägenheten i otroligt dåligt skick, golven behövde bytas eller slipas och tapeterna var täckta med fläckar. På vissa ställen satt gamla matrester kvar på fläckarna som täckte väggarna.

– Diskbänken har också en intressant detalj. Den förra hyresgästen verkar ha haft en bänkdiskmaskin och har tagit en skruvmejsel och hammare och slagit upp ett hål för slangen i diskbänken. Det har jag också pratat med Rikshem om, att de antingen ska göra någon typ av vattentätt lock över hålet eller byta hela diskbänken, säger hon.

Diskbänken är ännu inte åtgärdad, och golvet i vardagsrummet har inte slipats fast det stod i besiktningsprotokollet att det skulle åtgärdas. Men alla andra punkter i besiktningsprotokollet åtgärdades på två veckor, säger hon.

Rikshem slopade bofonderna den 5 december i fjol. Ulf Ohlsson är fastighetschef för Rikshem i Luleå och säger att de tog emot några samtal när hyresgäster frågade hur det nya systemet skulle se ut, men inte särskilt många.

– Vi informerade om varför vi bytte system, eftersom det inte har fungerat bra. Hyresgästerna har inte varit nöjda med hur lägenheterna har varit. Hyresgästerna kunde ju välja att tapetsera om ett rum var tredje år och då blev det ju hemska tapeter i resten av lägenheten, säger han.

Nina Uusitalo är nöjd med hur Rikshem har fräschat upp hennes lägenhet, fast hon inte har kontroll över vilka renoveringar som ska genomföras. Och hon tror att det kommer att dröja länge innan hon behöver fixa något mer i lägenheten.

– Det känns som att om jag har lägenheten så borde jag också ha något att säga till om. Det vore tråkigt om Rikshem kommer och säger att någonting jag tycker måste bytas inte behöver bytas för att det är för fräscht. I en sådan situation är det ju smidigt med bofonder. Å andra sidan så kan jag säga att med den här erfarenheten jag har nu så har det gått smidigt.

Så går renoveringar till

En hyresgäst som har ett klagomål på sin lägenhet kontaktar Rikshem via mail. Rikshem har sedan som mål att skicka en inspektör till lägenheten för att göra en besiktning inom en månad. De ligger fortfarande efter i det schemat sedan bofonderna försvann i december. Om inspektören bedömer att felet måste åtgärdas kontaktar Rikshem en entreprenör som gör arbetet. Den tiden beräknas också till en månad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!